Niskobudžetna kompanija

Mađarski prijevoznik Wizz Air očekuje oporavak do ljeta

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Suosnivač Wizz Aira tvrdi da je dugoročna priča o rastu te kompanije ostala netaknuta i da bi se trebali oporavitiMađarska niskobudžetna zrakoplovna kompanija Wizz Air smanjit će broj letova u siječnju zbog novih blokada u Velikoj Britaniji, rekao je u četvrtak izvršni direktor Jozsef Varadi, predviđajući oporavak potražnje do ljeta.


U prosincu Varadi je rekao da je Wizz Air prošle godine letio s 35 posto kapaciteta iz godine ranije. Prognozirao je da će nove blokade u Ujedinjenom Kraljevstvu, jednom od triju najvećih Wizz Airovih tržišta, uz Rumunjsku i Poljsku, značiti da će kapacitet u siječnju pasti 25 posto.


Suosnivač Wizz Aira tvrdi da je dugoročna priča o rastu te kompanije ostala netaknuta i da bi se trebali oporaviti.
„Mislim da, gledano iz naše perspektive, ljeto 2021., budu li ograničenja do ljeta ukinuta, neće biti daleko od ljeta 2019. To se neće moći reći za mnoge druge kompanije”, smatra Varadi.


Teško je prognozirati kakve će biti rezervacije u sljedeća tri do pet mjeseci, no ljetne su „vrlo ohrabrujuće“, ističe.


„Očito ljudi očekuju da će do ljeta sve ovo biti iza nas”, zaključuje, ukazujući na program cijepljenja.


Irski je Ryanair nakon objave o razvoju efikasnog cjepiva u studenome prošle godine prognozirao da će ljeto 2021. biti “vrlo impresivno”, dok je easyJet bio oprezniji. Danas su zbo koronaograničenja smanjili procjenu godišnjeg broja putnika za oko pet milijuna,


Od izbijanja pandemije pojedine veće zrakoplovne kompanije imale su teškoća s pribavljanjem novca potrebnog da prežive razdoblje u kojem letova gotovo da i nije bilo. EasyJet, British Airways i Lufthansa odlučili su tako smanjiti raspored letenja.


Wizz Air je pak u krizu ušao s dobrim financijama, kao i Ryanair, s kojim se bori za titulu najjeftinije europske zrakoplovne kompanije.


Mađarska je kompanija objavila da njezinih 1,6 milijardi eura u gotovini znači da može preživjeti dvije godine, čak i ako budu prisiljeni prizemljiti sve zrakoplove.


Pandemija je i dalje izazov. Wizz Air je otpustio tisuće radnika i u šestomjesečnom razdoblju zaključno s rujnom 2020. zabilježio je gubitak od 145 milijuna eura.


Kompanija se u posljednjih pet godina proširila izvan baza u istočnoj Europi po cijelom Ujedinjenom Kraljevstvu i zapadnoj Europi i nastavila je proširivati flotu, unatoč pandemiji.


Od prošlog ožujka otvorili su 260 novih ruta i 13 baza, uključujući jednu u Gatwicku, drugoj zračnoj luci po veličini u Londonu gdje se želi dalje širiti.


Idućeg tjedna planira lansirati Wizz Air Abu Dhabi, prijevoznika koji će povezati Europu s regijom Perzijskog zaljeva, prenosi Reuters.