Škver u Martinšćici

‘Viktor Lenac’ ostvario rekordnu zaradu, a ni budućnost škvera ne izgleda loše

Orjana Antešić

Unatoč smanjenom obimu posla, ostvareni odlični rezultati - Brodogradilište "Viktor Lenac" / Arhiva NL

Unatoč smanjenom obimu posla, ostvareni odlični rezultati - Brodogradilište "Viktor Lenac" / Arhiva NL

Prošla je godina bila više nego dobra, a ni budućnost škvera ne izgleda loše jer su sklopljeni ugovori s američkom mornaricom koji će poboljšati prihode tvrtke u drugom tromjesečju ove godineRIJEKA – Unatoč značajnom padu zaposlenosti i prihoda koji im se dogodio u posljednjem tromjesečju, za Brodogradilište »Viktor Lenac«, prema ostvarenim financijskim pokazateljima, prošla je poslovna godina bila više nego dobra s obzirom na to da su je zaključili s 34,6 milijuna kuna, odnosno oko 4,6 milijuna eura čiste dobiti.Iskazuje to nerevidirano izvješće o poslovanju ovog škvera u 2020. Ukupni poslovni prihodi iznosili su 305,5 milijuna kuna, od čega im je 87 posto činio priljev od osnovne djelatnosti. S druge strane, poslovni rashodi evidentirani su na razini od 231,9 milijuna kuna, i to bez uračunate amortizacije koja im je na godišnjoj razini iznosila 31,5 milijuna kuna.


Upravo su u posljednjem kvartalu u Brodogradilištu »Viktor Lenac« odlučili povećati amortizaciju dijela imovine, čime je iskazan nešto veći gubitak posljednjeg tromjesečja koji ukupno, nakon uračunavanja financijskih prihoda i rashoda, iznosi 11,4 milijuna kuna. Da nije bilo te povećane amortizacije, ukupan gubitak tromjesečja iznosio bi oko milijun kuna, konstatira se u objavljenom izvješću. Promatrano za čitavu poslovnu godinu, u ovom kvarnerskom brodogradilištu ostvarena je EBITDA u visini od 73,6 milijuna kuna koja, po odbitku amortizacije i negativnog salda financijskih prihoda i rashoda od milijun kuna, donosi neto dobit prije oporezivanja 41,1 milijun kuna. Ukupna obračunata obveza poreza na dobit iznosi 6,5 milijuna kuna.
S obzirom na to da recesija i pad zaposlenosti u djelatnostima povezanim s pomorskom industrijom u principu dolazi s odgodnim efektom, u Brodogradilištu »Viktor Lenac« i dalje su u razdoblju smanjene zaposlenosti. Ipak, trenutna vrijednost ugovorenih te očekivanih, ali još neugovorenih poslova za prvo tromjesečje, veća je od prihoda ostvarenih u posljednjem lanjskom kvartalu, konstatira se u objavljenom izvješću o poslovanju u prošloj godini. Ovome je uvelike pridonijelo ugovaranje tri nova remontna posla za Američku ratnu mornaricu. Aluminijski katamaran »USNS Trenton« krajem prošlog mjeseca uplovio je u akvatorij brodogradilišta, a u ožujku radovi bi trebali započeti i na brodovima »USNS Carson City« i »USS Hershell Woody Williams«. Predviđeni rok radova iznosi oko dva mjeseca po brodu, što znači da će veći opseg radova, a time i udio prihoda koje će »Viktor Lenac« ostvariti po ova tri broda, biti vidljiv u drugom tromjesečju ove godine.