Pomoć tvrtkama

Konačno krenuli krediti za likvidnost: U mjesec dana duplo više zahtjeva nego cijele prošle godine

Aneli Dragojević Mijatović

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Iz HBOR-a poručuju da su omogućili više od 1,2 milijarde kuna novih kredita za likvidnost uz nižu kamatnu stopu, a u HAMAG BICRO-u su osigurali više od 165 milijuna kuna za oko 500 poduzetnikaRIJEKA – Iako je prošli tjedan i s razine Vlade i s razine poduzetnika detektiran zastoj u odobravanju kredita za likvidnost poduzećima radi lakšeg nastavka poslovanja nakon blokade izazvane koronavirusom, sudeći prema priopćenjima i izjavama državnih agencija, ali i komercijalnih banaka, čini se da su se ipak pokrenuli.


Tako je Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) jučer izvijestila da je putem okvirnih kredita bankama, poduzetnicima pogođenim pandemijom COVID-19 omogućila odobrenje novih kredita za likvidnost uz kamatne stope snižene za 0,75 postotna boda, pri čemu im je na raspolaganje stavljeno više od 1,2 milijarde kuna.


Kako se navodi u priopćenju, banke uključene u suradnju su Zagrebačka, Privredna banka Zagreb, Erste&Steiermärkische banka, OTP banka, Raiffeisenbank Austria, Hrvatska poštanska banka, Addiko Bank i Sberbank.


Pravodobna reakcija
Pritom, korisnici novih kredita za likvidnost mogu biti mikro, mali i srednji poduzetnici te srednje kapitalizirani poduzetnici, do 3.000 zaposlenih, koji nisu bili u teškoćama na dan 31. prosinca 2019. godine.


Najviši iznos kredita može biti 35 milijuna kuna, a sredstva se mogu koristiti za financiranje plaća, režijskih troškova i ostalih osnovnih troškova poslovanja, nabavu sirovina i podmirenje obveza prema dobavljačima te ostalih troškova tekućeg poslovanja.


Sredstvima se, pak, ne mogu podmirivati postojeće kreditne obveze prema poslovnim bankama i drugim financijskim institucijama, a za odobrenje kredita poduzetnici se trebaju obratiti jednoj od navedenih poslovnih banaka.


I Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) izvijestila je da je putem zajmova u dva mjeseca osigurala likvidnost za više od 500 poduzetnika u iznosu većem od 165 milijuna kuna, a za više od dvije tisuće poduzetnika odobrila je moratorij na zajmove, u vrijednosti 62 milijuna kuna.


– HAMAG-BICRO je kroz mjere Vlade, a u okviru paketa pomoći mikro, malim i srednjim poduzetnicima uslijed epidemije, potaknuo gospodarstvo u ukupnom iznosu od 230 milijuna kuna, priopćeno je iz ove agencije, u kojoj ističu da se »paket mjera pokazao kao pravovremena reakcija, što se ogleda u velikom broju pristiglih, ali i obrađenih prijava.«


Dodatna likvidnost


U samo mjesec dana zaprimili su, kažu, dvostruko više zahtjeva nego za cijelu prethodnu godinu.


Osim 500-tinjak pristiglih zahtjeva za likvidnost tvrtki, više od dvije tisuće poduzetnika zatražilo je moratorij za otplatu ESIF zajmova, kao i zajmova za Poljoprivredu i ruralni razvoj. Na taj je način HAMAG-BICRO odobrio moratorij u vrijednosti od 62 milijuna kuna dodatne likvidnosti za poduzetnike.


– S obzirom na velik interes poduzetnika, ukupna vrijednost mjera pomoći gospodarstvu, koja je inicijalno iznosila 1,148 milijardi kuna, povećana je na tri milijarde kuna, ističu iz HAMAG-BICRO-a.


Analiza prijava po županijama pokazuje kako najveći broj pristiglih zahtjeva dolazi iz Grada Zagreba, Splitsko-dalmatinske te Primorsko-goranske županije. Najzastupljenije djelatnosti su pružanje smještaja, pripreme i usluživanja hrane i prerađivačka industrija, a kod novog financijskog instrumenta »COVID-19 zajma« najzastupljeniji su trgovina na malo i na veliko, navode.


Tvrde da su svi djelatnici mobilizirani i usmjereni na obradu zahtjeva, no s obzirom na to da velik broj poduzetnika nije predao potpunu dokumentaciju, usporava se vrijeme odobravanja.


– U sljedećih deset dana planiramo administrativno obraditi sve prijave, poručuju iz HAMAG-a.


Erste od 740 zahtjeva, dosad odobrio 10 posto


Iz Erste banke su dodatno izvijestili o dinamici odobravanja kredita za očuvanje likvidnosti poslovnih subjekata.


– Banka je dosad zaprimila oko 740 takvih zahtjeva.


Nakon realizacije preduvjeta te prilagodbe pravila i procesa novim tržišnim okolnostima, na čemu se intenzivno i ubrzano radilo proteklih tjedana, započela je operativna realizacija zahtjeva, te je dosad njih oko 10 posto odobreno i realizirano


. Preostali dio prolazi proceduru odobravanja te se donošenje odluke i realizacija očekuju u najskorije vrijeme, kažu u Ersteu. U kontaktu su s klijentima, s ciljem pripreme potrebne dokumentacije.