Najbolji rezultati

Janaf, unatoč velikoj aferi i uhićenjima, lani rušio rekorde: Godinu su završili s čak 288,1 milijun kuna neto dobiti

Marinko Glavan

snimio Roni Brmalj

snimio Roni Brmalj

Tvrtka je ostvarila ukupne prihode od 790 milijuna kuna koji su veći za 10,6 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, pri čemu je i ostvarena dobit 10 posto veća nego 2019. godineRIJEKA – Državna tvrtka Janaf d.d. u prošloj je godini ostvarila rekordni prihod od 790 milijuna kuna, kao i rekordnu neto dobit od 288,1 milijun kuna, objavljeno je na Zagrebačkoj burzi.


Janaf je u prošloj godini obilježilo uhićenje dugogodišnjeg predsjednika uprave Dragana Kovačevića koji je pod istragom, među kojima su i Dražen Barišić i Vinko Grgić, saborski zastupnici HDZ-a i SDP-a, zbog sumnji u pogodovanje tvrtki Elektrocentar Petek za dobivanje unosnih ugovora s Janafom i primanje mita od njenog vlasnika Kreše Peteka.


Janaf je, unatoč tome, zabilježio pozitivne poslovne rezultate pa je tako tvrtka ostvarila ukupne prihode od 790 milijuna kuna koji su veći za 10,6 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, pri čemu je i ostvarena dobit 10 posto veća nego 2019. godine, što su, prema riječima predsjednika uprave Stjepana Adanića, najbolji rezultati od osnivanja tvrtke.


Reputacijski rizici
– Unatoč poslovnim i reputacijskim rizicima koji su obilježili poslovanje JANAF-a u 2020. godini, uspjeli smo ostvariti iznimne poslovne rezultate ponajprije zahvaljujući zajedničkom zalaganju zaposlenika i menadžmenta, kao i optimalnim i pravovremenim odlukama nove Uprave Društva. Ostvareni rekordni poslovni rezultati proizlaze prvenstveno iz rasta poslovanja temeljne djelatnosti, a ključan iskorak ostvaren je u zadnjem kvartalu optimizacijom investiranja i sklapanjem novih ugovora o transportu i skladištenju nafte i naftnih derivata na međunarodnom tržištu.


Također, nova Uprava je pojačanim kontaktima s poslovnim partnerima uspjela zajamčiti stabilnost i sigurnost daljnjeg poslovanja što je posebno potvrđeno prilikom nedavnog procesa poslovne evaluacije ugovora i daljnjom suradnjom s kompanijom BP Oil International o skladištenju sirove nafte na Terminalu Omišalj. S optimizmom očekujemo nastavak ovog profitabilnog poslovnog ciklusa, budući da će stabilizacija svjetske ekonomije neupitno utjecati na povećanje potražnje za energentima, komentirao je ostvarene rezultate Adanić koji je, nakon Kovačevićeva uhićenja bio imenovan na mjesto privremenog predsjednika uprave, dodajući kako je u tijeku izrada nove, dugoročne razvojne strategije razvoja koja predviđa transformaciju Janafa u energetsku kompaniju i niskougljičnu tranziciju.


Sklopljeni ugovori


Prihodi od temeljne djelatnosti Društva, transporta nafte i skladištenja nafte i naftnih derivata, u prošloj godini, iznose 757,9 milijuna kuna i veći su za 14,3 posto nego u prethodnoj godini. Dvije trećine prihoda ostvareno je u poslovanju s inozemnim kupcima koji uglavnom posluju na mediteranskom tržištu. Istodobno, Janaf je lani investirao 492 milijuna kuna, ponajprije u spremnički prostor za naftu na Terminalu Sisak, modernizaciju na Terminalu Žitnjak, cjevovode te druge objekte i infrastrukture.


Iz Janafa ističu kako je nedavno s kompanijom BP Oil International Limited produžen ugovor o skladištenju sirove nafte na Terminalu Omišalj do 31. ožujka 2022. godine. Slični ugovori sklopljeni su i s kompanijom Crodux Derivati i to za razdoblje do čak 2026. godine na Terminalu Omišalj, odnosno 2025. godine na Terminalu Žitnjak.


JANAF za nadolazeće razdoblje ima sklopljene ugovore za skladištenje nafte s Agencijom za ugljikovodike, Inom, MOL-om, Glencoreom, Petracom, Litascom i BP-om te ugovore za transport nafte s Inom, MOL-om i NIS-om, kao i za skladištenje naftnih derivata s Agencijom za ugljikovodike i Croduxom čime je popunjena većina kapaciteta.


– Tijekom ove godine očekuje se stabilizacija svjetskog gospodarstva, a time i povećanje potražnje za energentima. Također, s obzirom na znatna ulaganja u srpskim, mađarskim i slovačkim rafinerijama, s optimizmom očekujemo nadolazeće razdoblje. U zadnjem kvartalu prošle i početkom ove godine, uspjeli smo produljiti postojeće ili sklopiti nove ugovore za skladištenje nafte i naftnih derivata s brojnim globalnim naftnim kompanijama čime smo osigurali gotovo 100 postotnu popunjenost kapaciteta tijekom idućih nekoliko godina, rekao je Vladislav Veselica, član uprave Janafa.