SUGLASNOST VLADE

Jadroplovu prvi LPG brod pod hrvatskom zastavom, otkriveno i kako će se zvati

Jagoda Marić

 Domaća flota dobit će prvi tanker za prijevoz dragocjenog energentaOvaj mjesec splitska tvrtka Jadroplov, koja je u većinskom vlasništvu države, trebala bi preuzeti LPG brod “Marko Marulić” koji je izgrađen u japanskom brodogradilištu Sasaki Shipbuilding što će biti prvi brod za prijevoz ukapljenog plina pod hrvatskom zastavom.


Kako bi se taj posao priveo kraju, odnosno kako bi Jadroplov mogao financirati kupnju broda, Vlada je na sjednici dala suglasnost Jadroplovu za zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) u iznosu od 16,3 milijuna eura.


Jadroplov kredit podiže na deset godina, a kamatna stopa je četiri posto za euro i 4,15 posto za dolar. Obje su stope fiksne.
Predstavljajući tu odluku na sjednici Vlade potpredsjednik Vlade i ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao je da je i sama tvrtka osigurala 8,8 milijuna dolara za kupnju broda, što je 35 posto njegove vrijednost.


Osigurano dugoročno zapošljavanje


– Radi se o prvom brodu za prijevoz ukapljenog plina koji će ploviti pod hrvatskom zastavom. Nova poslovna strategija društva predviđa tranziciju društva u zelenu ekološki održivu kompaniju, a za LPG brod osigurano je dugoročno zapošljavanje na pet godina.


Ugovorena vozarina znatno je veća od troškova iskorištavanja, što predstavlja osnovnu razliku u odnosu na brodove za rasuti teret (koji čine dosadašnju flotu Jadroplova, op. ur.), pojasnio je Butković.


U objašnjenju odluke Vlada navodi da iz dosadašnjih financijskih pokazatelja Jadroplova proizlazi da ta tvrtka neće imati problema s redovnom otplatom budućih obveza koje proizlaze iz predloženog zaduženja, te podsjetila da je ugovor o kupnji broda potpisan 31. svibnja 2022. godine sa švicarskom kompanijom Irus Holding, koja je naručila tri LPG broda od sedam i pol tisuća prostornih metara stlačenog plina.


Brod koji se gradio za Jadroplov završen je u rujnu. Dužina broda je 116, 8 metara, širina 19 metara, a plovi operativnom brzinom od 13 čvorova.


Luka Mošćenička Draga


Suglasnost je dobila i Primorsko-goranska županija za promjenu odluke o utvrđivanju lučkog područja u lukama otvorenim za javni promet županijskog i lokalnog značaja, a kojom se proširuje obuhvat lučkog područja za luku Mošćenička Draga.


Tom se odluke proširuje obuhvat lučkog područja radi, kako se navodi u Vladinoj odluci, optimizacije položaja planiranog primarnog i sekundarnog lukobrana te usklađenja obuhvata lučkog područja s prostornim planom općine Mošćenička Draga.


Time se površina lučkog područja povećava za sa 24.871 četvornih metra na 39.369 četvornih metra, a izgradnjom sekundarnog lukobrana omogućit će se siguran vez za 11 plovila, a izgradnjom primarnog lukobrana zaštitit će se obala izgrađena 2021. godine.


Odobrila je Vlada i 40 milijuna kuna iz državnog proračuna za pomoć u saniranju posljedica potresa, odnosno za obnovu objekata javnih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava.


Pomoć ide i izvan Hrvatske i to kroz doniranje cjepiva za COVID-19, pa će tako Hrvatska Sjevernoj Makedoniji donirati 87.750 doza, a zemljama u razvoju će kroz mehanizam Covax donirati čak 730.400 doza cjepiva za COVID-19.