Innovation Norway

Iz norveškog programa više od 20 milijuna eura za hrvatske tvrtke

Hina

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Program, čiji je cilj stvaranje dodane vrijednosti i održivog rasta u području inovacija, zelene industrije i "plavog rasta", financira se iz norveške darovniceHrvatskom privatnom sektoru na raspolaganju je više od 20 milijuna eura iz norveškog programa Business Development and Innovation Croatia, priopćila je u utorak Hrvatska gospodarska komora.


Program, čiji je cilj stvaranje dodane vrijednosti i održivog rasta u području inovacija, zelene industrije i “plavog rasta”, financira se iz norveške darovnice i dio je EGP financijskog mehanizma i Norveškog financijskog mehanizma (EEA and Norway Grants) za razdoblje 2014. – 2021.


Programom upravlja organizacija Innovation Norway kao voditelj fonda za poslovne programe EEA i Norway Grants.
Sredstva su dostupna putem otvorenih poziva i natječaja kao potpore za djelomično financiranje projekta.


Cilj je smanjiti ekonomske nejednakosti financiranjem projekata koji će povećati konkurentnost i profitabilnost hrvatskih tvrtki. Program će nastojati poticati i razvijati dugoročnu poslovnu suradnju između tvrtki iz Hrvatske i Norveške. Posebno je usmjeren na mala i srednja poduzeća skromne tehnološke razine. Za njih je uvedena shema malih grantova kako bi se smanjio prag za sudjelovanje.


Glavni su fokus Inovacije zelene industrije (proizvodna i prerađivačka industrija) i Plavi rast (pomorska industrija, turizam malih razmjera i drugo). Prihvatljivi su prijavitelji tvrtke koje će postati “zelenije” i diversificirati svoju paletu proizvoda, povećati kapacitet, odnosno uvesti promjene u proizvodnom procesu (npr. brodska oprema, ribolovna oprema, tekstil, ambalaža za prehrambene proizvode, građevinski materijal, proizvodi za sigurnost, zdravlje, zaštitu okoliša i sl.).


Potencijalna područja za suradnju definirana su zajednički, usporedbom područja iz hrvatske strategije pametne specijalizacije i odgovarajuće norveške strategije, tzv. Dream commitment. Tako je najveći potencijal za suradnju uočen u području energije i održivog razvoja, zatim hrane i bioekonomije te transporta i mobilnosti.