Rezultati

Ikea Hrvatska u poslovnoj 2023. sa 149,9 milijuna eura prihoda

Portal Novi list, Hina

Foto Reuters

Foto ReutersIkea Hrvatska je izvijestila u srijedu da je u poslovnoj 2023. godini ostvarila ukupni promet od 149,9 milijuna eura, što je na godišnjoj razini porast od 30 posto, istaknuvši pritom da je ostvarila najveći rast prihoda među svim Ikea jedinicama u svijetu.


Poslovna godina odnosi se na razdoblje od 1. rujna 2022. do 31. kolovoza ove godine, a ukupno ostvareni promet od 149,9 milijuna eura obuhvaća internetsku trgovinu, studij za planiranje, dostavne centre te robnu kuću Ikea Zagreb, u kojoj je promet iznosio gotovo 91 milijun eura.


“Ukupni porast prometa u odnosu na prošlu poslovnu godinu je 30 posto, a ako se gleda samo internetska prodaja, on je i veći, 36 posto. Time je Ikea Hrvatska dospjela na vrh top ljestvice po prihodima, ostvarivši najveći rast prihoda među svim Ikea jedinicama u cijelom svijetu”, istaknuto je u priopćenju.
Robnu kuću je tijekom poslovne godine 2023. posjetilo više od 1,7 milijuna posjetitelja, dok je internetska trgovina ostvarila više od 20 milijuna posjeta, što je rezultiralo s 263.467 kupnji.


U poslovnoj godini ukupno je prodano 12,9 milijuna Ikea proizvoda, od čega dvije trećine čini namještaj, a jednu trećinu dodaci za dom.


Prihodi Ingka Grupe 44,3 milijarde eura


Ingka Grupa, koja upravlja najvećim brojem Ikea robnih kuća, u poslovnoj godini 2023. ostvarila je 44,3 milijarde eura prihoda, uz rast na godišnjoj razini za 5,4 posto. Pritom je neto dobit kompanije iznosila 1,5 milijardi eura.


U priopćenju se između ostalog navodi i da Ingka Grupa tijekom sljedeće tri godine na nekoliko tržišta planira uložiti više od 4,5 milijardi eura, kao i da će zaposlenici grupacije na temelju dobrih rezultata u poslovnoj godini u sklopu globalnog programa One Ikea Bonus primiti ukupno 311 milijuna eura u bonusima temeljenima na učinku.


Također, ukupno 103 milijuna eura bit će uplaćeno u mirovinske fondove zaposlenika putem tvrtkinog globalnog programa vjernosti “Tack!”.


Bonusi i uplate u mirovinske fondove očekuju, dakako, i zaposlenike tvrtke Ikea Hrvatska, kojima je i bez tih dodatnih pogodnosti tijekom protekle poslovne godine plaća u prosjeku povećana za 21,15 posto, istaknuto je.


Iz kompanije su izvijestili i da su povećali svoju obavezu prema ulaganjima u obnovljivu energiju za milijardu eura, obećavši da će ona do 2030. godine ukupno dosegnuti 7,5 milijardi eura.