Radi se pravilnik

Iako je bila najavljena od 1. svibnja, niža turistička pristojba još je na čekanju

Alenka Juričić Bukarica

Da podsjetimo, najavljeno je smanjenje turističke pristojbe koja se plaća po noćenju, kao i paušalnog iznosa turističke pristojbe te članarine za iznajmljivače koja se smanjuje za 50 postoRIJEKA – Turistička, odnosno nekadašnja boravišna, pristojba od 1. svibnja, ipak neće biti smanjena, kako je to najavila ministrica turizma Nikolina Brnjac prilikom prošlotjednog posjeta Dubrovniku. Naime, Ministarstvo turizma i sporta (MINTS) još je u postupku donošenja pravilnika kojim će se regulirati ovo pitanje, a smanjenje bi trebalo stupiti na snagu kroz nekih mjesec dana, dakle, krajem svibnja ili početkom lipnja.


– Ministarstvo turizma i sporta trenutno radi na usvajanju izmjena i dopuna više Pravilnika kojima će se i u ovoj godini regulirati smanjenje, odnosno oslobođenje plaćanja turističke pristojbe za pojedine kategorije pružatelja usluga, ali isto tako i za osobe koje koriste uslugu noćenja na pojedinim područjima. Navedene izmjene neće važiti od 1. svibnja, nego će na snagu stupiti po objavi pravilnika u Narodnim novinama. S obzirom na to da propisana procedura nalaže i postupak provođenja e-savjetovanja, očekujemo da će spomenute izmjene stupiti na snagu kroz mjesec dana, kazali su u MINTS-u.


Da podsjetimo, najavljeno je smanjenje turističke pristojbe koja se plaća po noćenju, kao i paušalnog iznosa turističke pristojbe te članarine za iznajmljivače koja se smanjuje za 50 posto. S obzirom na to da prva rata plaćanja paušala turističke pristojbe dospijeva tek u srpnju, za ovu prilagodbu još ima vremena, no ovih dana neće na snagu stupiti ni smanjenje turističke pristojbe po osobi i noćenju, a što je bilo najavljeno za 1. svibnja. Turističke zajednice na terenu su provele anketu o tome koliko u pojedinoj općini ili gradu žele smanjiti pristojbu, a u Primorsko-goranskoj županiji je smanjenje najavila tek nekolicina, i to u pravilu za dvije ili tri kune te ostaje za vidjeti hoće li se pristojba po noćenju smanjiti samo onima koji su se izjasnili za smanjenje, kao i koliko će ono biti.
Isto tako, ostaje za vidjeti što će biti s plaćanjem paušala turističke pristojbe za one iznajmljivače koji u tekućoj godini odjave krevete. Naime, s obzirom na pandemiju, nisu rijetkost oni koji se odlučuju na prestanak iznajmljivanja, ocjenjujući kako neće zaraditi dovoljno za pokrivanje troškova pa odjave svoje kapacitete. Međutim, bez obzira na to, odjavili ili ne, imali goste ili ne, za tekuću godinu će morati platiti paušal.


Za sada, također, nema naznaka da će se iznajmljivačima smanjivati paušalni porez na dohodak, za koji je prva rata već dospjela 31. ožujka, a što je u domeni Ministarstva financija. Naime, u Zajednici obiteljskog turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) već su ranije ukazali kako država može općinama i gradovima omogućiti da već tijekom ove godine donesu odluku o smanjenju tih davanja. Naime, oni su odluku o visini poreza za 2021. godinu po zakonu morali donijeti do 15. prosinca prošle godine. Mnogi su je donijeli, uvjereni da će ove godine situacija biti bolja, no nije, a budući da su JLS-i odluku već donijeli, sada je po zakonu ne mogu mijenjati.