Koordinacija

I javnolinijski prijevoznici pri HUP-u traže manji PDV

Hina

Ističu da su brojne europske zemlje i prije pandemije i eksplozije cijena energenata imale sniženu stopu PDV-a na prijevoz putnika.Koordinacija javno linijskih prijevoznika pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) u četvrtak je izrazila žaljenje što Vlada nije uključila sektor prijevoza putnika u paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata te je zatražila da ih se uključi u mjere i da se smanji PDV na njihove usluge.


Iz Koordinacije javno linijskih prijevoznika pri HUP-u pozdravljaju mjeru poreznog rasterećenja, ali izražavaju žaljenje što je Vlada propustila uključiti sektor prijevoza putnika koji u trenutnoj situaciji, osim zbog sve viših cijena energenata, trpi i zbog negativnog utjecaja pandemije na kolektivna putovanja, navodi se u priopćenju.


“Predstavljenim Vladinim mjerama trajno se snižava PDV na plin, hranu, poljoprivredne proizvode te sportska i kulturna događanja, ali ne i za sektor prijevoza putnika. Pritom je stopa PDV-a na prijevoz putnika među najvišima u Europi pa tako hrvatski građani, osim što plaćaju jedno od najskupljih goriva, zbog najviše stope PDV-a nemaju mogućnost za značajno jeftiniju alternativu u prijevozu”, stoji u priopćenju Koordinacije.
Na to upozorava i njihov predsjednik Hrvoje Meštrović, koji ističe da su brojne europske zemlje i prije pandemije i eksplozije cijena energenata imale sniženu stopu PDV-a na prijevoz putnika.


Navodi kako zemlje s kojima se možemo uspoređivati, poput Slovenije, Mađarske i Austrije, ali i velika većina ostalih zemalja Europske unije, redom imaju snižene stope PDV-a i to redovito ispod 10 posto jer prepoznaju važnost javnog prijevoza.


“Autobusi prevoze učenike, radnike i umirovljenike te su njihovi multiplikativni društveni i ekonomski učinci nemjerljivi. Mjere ne mogu biti sveobuhvatne ako je zanemaren segment prijevoza putnika. Cijene goriva su rekordno visoke i nema naznaka da će pasti. Stoga Vlada RH mora omogućiti građanima priliku za jeftinijim alternativnim prijevozom”, naglasio je Meštrović.


Iz HUP-ove Koordinacije javno linijskih prijevoznika podsjećaju da prema EU direktivama prijevoz putnika spada u kategoriju usluga na koju se mogu primijeniti snižene stope PDV-a te su tu mogućnost iskoristile brojne države članice Europske unije. U Sloveniji je PDV na prijevoz putnika 9,5 posto, u Austriji 10 posto, dok Slovačka, Mađarska i Italija primjenjuju nultu stopu. Osim visokih stopa PDV-a o kojem prijevoznici govore već godinama, tu je i porast cijena energenata te posljedični inflatorni pritisci koji će dodatno će ugroziti sektor o čijem prijevozu ovisi više od polovine građana Hrvatske, upozoravaju iz Koordinacije.


“Situacija je javnim autobusnim prijevoznicima neizdrživa. Smanjenje PDV-a na prijevoz putnika olakšalo bi život našim sugrađanima, a prijevoznici bi dobili priliku raditi svoj posao i normalno prevoziti putnike. Autobusi su jeftiniji, učinkovitiji i održiviji način prijevoza. Zato pozivamo premijera Andreja Plenkovića i ministra financija Zdravka Marića da isprave propust te, poput vlada naših susjednih zemalja, snize stopu PDV-a na prijevoz putnika”, istaknuo je Meštrović u priopćenju.