Udruga poslodavaca

HUP na prekretnici: Dio članova odlazi, oni koji ostaju biraju nove šefove

Aneli Dragojević Mijatović

Foto Pixsell

Foto Pixsell

Vijeće članova HUP-a donijelo je odluku o raspisivanju izbora, a Marina Pulišić potvrđena je za v.d. predsjedniceVijeće članova HUP-a donijelo je odluku o raspisivanju izbora za sva ključna tijela HUP-a: Predsjednika, Izvršni i Nadzorni odbor koji će se provesti prema najvišim mogućim demokratskim standardima, transparentno i u skladu s pozitivnim promjenama kroz koje HUP prolazi, priopćili su iz Hrvatske udruge poslodavaca, koja proteklih dana prolazi svojevrsnu krizu s obzirom da su je napustile velike tvrtke i članice: Adris, Orbico, Fortenova i Tehnomont.


Govori se da je HUP napustilo i daleko više, 34 tvrtki, koje su dakle “krenule” za ove četiri, te se spekulira da će osnovati novu poslodavačku udrugu.


Iz HUP-a su poručili da su formalno izašle samo spomenute četiri kompanije, odnosno dodatne zahtjeve za iščlanjenje, kažu, nisu zaprimili.
Za vršitelja dužnosti v.d. predsjednice HUP-a, do izbora novog predsjednika, na Vijeću očekivano je izabrana Marina Pulišić, članica Uprave Jadran-galenskog laboratorija iz Rijeke i članica HUP-Udruge proizvođača lijekova.


Inače, samo Vijeće trajalo je oko tri sata, te kako saznajemo, na samoj sjednici gotovo da i nije bilo govora o problemima s iščlanjenjem dijela članova. Kreću pripreme za izbore, a nova v.d. predsjednica Pulišić ponovila da je “HUP bio, jest i ostat će Hrvatska udruga poslodavaca, ne udruga nekih poslodavaca, već udruga svih poslodavaca ove zemlje.”


– HUP je moćna organizacija, organizacija kompetentnih i vrijednih djelatnika, organizacija koja doprinosi razvoju politika koje otvaraju mogućnosti za daljnji rast i razvoj našeg društva.


Unutar 30 granskih udruga rješavaju se sektorski problemi, ali udruge se međusobno povezuju i horizontalno, ujedinjujemo snage svugdje gdje se može doprinijeti da se riješe zapreke, da se postigne više.


Svi naši uspjesi govore o tome, a postigli smo ih puno pa i u uvjetima najvećih kriza, kao što je i ova zadnja uzrokovana koronavirusom, kada smo imali rekordan broj učlanjenja i rasta prihoda od članarina, kazala je Pulišić.


Damir Zorić, glavni direktor HUP-a, pak poručio je da su “iz udruge nedavno izašli izravni članovi koji su svoje predstavnike imali u svim ključnim tijelima udruge, Izvršnom odboru, Nadzornom odboru i Vijeću članica.”


– Znači imali su vrlo konkretne pozicije i mogućnosti da mijenjaju stvari iznutra, ako su mislili da se nešto ne radi kako treba. HUP će iz ovoga izaći još jači, s uključivijim pristupom i pravednijim odnosom prema svim svojim članicama, kaže Zorić.


Veli da HUP broji više od 6.000 članova koji zapošljavaju preko 270.000 zaposlenika što je više od dvostrukog broja kojeg za reprezentativnost zahtjeva Zakon o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata. HUP će, kaže, još hrabrije zagovarati interese članica i jasnije artikulirati zajednički stav svih poslodavaca u Hrvatskoj.


U HUP-u se sada očito svojski trude pokazati da su sve ovo prolazne turbulencije koje će lako nadići, odnosno naglašavaju i dalje svoju reprezentativnost, koja im daje praktički ekskluzivno pravo zastupanja poslodavaca u socijalnom dijalogu s Vladom i sindikatima.


Značaj HUP-a je velik, ne samo kao poslodavačke udruge, nego jedine poslodavačke udruge koja s obzirom na svoju dobrovoljnost, brojnost članstva, gransku i regionalnu zastupljenost, ispunjava uvjete za sudjelovanje u socijalnom dijalogu.


Eventualne nestabilnosti u HUP-u stoga se mogu odraziti i na postojanost socijalnog dijaloga i tripartitnosti u trokutu sindikata, Vlade i poslodavaca. U slučaju da se bitnije poremeti stabilnost HUP-a, de facto bi na toj poslodavačkoj poziciji, a u socijalnom dijalogu s Vladom i sindikatima, ostao brisani prostor.


Bilo kojoj drugoj udruzi koja bi možda mogla, ili bi pretendirala, zauzeti HUP-ovo mjesto, trebalo bi ipak neko određeno vrijeme da stekne razinu reprezentativnosti za popunjanjavanje tog mjesta, tvrde upućeni.


Inače, na situaciju u HUP-u se osvrnuo i premijer Plenković, što je i razumljivo obzirom da su socijalni partner.


Iz HUP-a su priopćili i kako su na samom Vijeću podršku Udruzi, a u svjetlu recentnih događaja, dali brojni predstavnici velikih i malih hrvatskih tvrtki, članovi granskih udruga.


Potrudili su se prikupiti i neke njihove izjave, pa su tako izraze podrške i odanosti HUP-u izrazili Slobodan Školnik, predsjednik Uprave Emmezete, Bojana Božanić, direktorica Lider Media-e, Slavko Vidović, član Izvršnog odbora HUP-ICT-a i osnivač Infodoma, Hrvoje Balen iz Algebre, inače dopredsjednik Izvršnog odbora HUP-ICT-a, Ognjen Bagatin, ravnatelj Poliklinike Bagatin i član Izvršnog odbora HUP-ove Udruge privatnih poliklinika, liječilišta i ustanova za zdravstvenu skrb…


Iz Plive su, navodi se, ranije poručili da je HUP “imao i ima važnu ulogu” te da ostaju članicom. Podršku je izrazio i Renato Radić, predsjednik Uprave Prima namještaja, član Izvršnog odbora HUP-a i Vijeća članova…


– Sva poduzeća zajedno – mala, srednja, velika, proizvodna, uslužna, inovativna, tradicionalna, start-upovi i kompanije s dugom poviješću, svi članovi HUP-a – rade i radit će u interesu svih zaposlenika, poduzetnika, lokalne zajednice i hrvatskog gospodarstva, stav je članica HUP-a nakon sjednice Vijeća, stoji u priopćenju.