BDP

Hrvatsko gospodarstvo u prva tri mjeseca ipak malo raslo u odnosu na lani

Jagoda Marić

Usporavanje rasta BDP-a u prvom tromjesečju 2020. rezultat je usporavanja rasta obujma potrošnje kućanstava te pada izvoza roba i usluga, jasno i u svom priopćenju zaključuje DZSHrvatsko gospodarstvo u prvom je tromjesečju ove godine ipak bilo jače nego u istom razdoblju lani, raslo je realno za 0,4 posto,  prve su to procjene državnog zavoda za statistiku.


No, u odnosu na posljednji kvartal 2019. godine gospodarstvo je palo za 1,2 posto i tu se već vide prve posljedice   mjera ograničenja koje su provedene zbog sprječavanja  epidemije koronakrize.  Godišnji rast u prvom kvartalu posljednji je kojeg će Hrvatska zabilježiti u  2020. godini jer u ostatku godine rezultati će biti značajno lošiji u odnosu na ist razdoblje prošle godine.


Dva “zatvorena” tjedna u ožujku najbolje pokazuju kakav će utjecaj na sastavnice BDP-a, pa tako i na ukupno gospodarstvo, imati  mjere ograničenja, zaustavljanje putovanja i pad turizma. Tih je 14 dana značilo da je izvoz roba i usluga u cijelom tromjesečju pao za  tri posto u odnosu na lani, s time da se izvoz roba još držao na pozitivnih 0,3 posto, dok je izvoz usluga pao za 9,4 posto.
Usporio je i rast potrošnje  kućanstva na 0,7 posto, dok je u prethodnoj   godini u istom razdoblju taj rast bio 4,4 posto.  rasla je i to  posto topi od 4,8 posto potrošnja države što  je stopa rasta nezabilježena u nekoliko posljednjih kvartala.


– Usporavanje rasta BDP-a u prvom tromjesečju 2020. rezultat je usporavanja rasta obujma potrošnje kućanstava te pada izvoza roba i usluga, jasno i u svom priopćenju zaključuje DZS.