Uoči osmog marta

Hrvatska ima najmanji udio žena na menadžerskim pozicijama u Europskoj uniji!

Hina

Foto DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL

Foto DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL

Najveće udjele žena na menadžerskim pozicijama bilježe istočnoeuropske članice EU-a, Latvija, Poljska, Bugarska, Mađarska i SlovenijaHrvatska je na začelju ljestvice zemalja Europske unije po udjelu žena na menadžerskim pozicijama, koje su i na razini Unije još uvijek daleko od ravnopravnosti s muškarcima, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.


Pandemija covida-19 izazvala je promjene bez presedana u radnom okruženju, ali podaci o zaposlenim ženama i muškarcima na menadžerskim pozicijama i dalje otkrivaju poznate obrasce.


Iako žene i muškarci unose različite kvalitete u krizno upravljanje, žene su i dalje daleko manje zastupljene na takvim poslovima, konstatiraju u Eurostatu.
U trećem kvartalu 2020. u EU je na menadžerskim pozicijama bilo ukupno više od 9,5 milijuna građana, od čega 6,2 milijuna muškaraca i 3,3 milijuna žena.


Iako žene čine gotovo polovinu ukupnog broja zaposlenih u EU, odnosno 46 posto, među menadžerima su daleko slabije zastupljene, sudjelujući s 36 posto.


U protekla dva desetljeća udio žena ipak je postupno rastao, s nešto manje od 30 posto u drugom kvartalu 2002. godine, na početku vremenske serije, pokazuje izvješće Eurostata.


Latvija i Poljska na čelu


Najveće udjele žena na menadžerskim pozicijama bilježe istočnoeuropske članice EU-a, Latvija, Poljska, Bugarska, Mađarska i Slovenija.


Najveći je udio u trećem tromjesečju prošle godine bilježila Latvija, od 45 posto. U stopu je slijedi Poljska s udjelom žena na menadžerskim pozicijama od 44 posto.


Slijede Bugarska, Mađarska, Slovenija i Švedska, s udjelima od po 42 posto.


Iznad su prosjeka EU-a Irska, Rumunjska, Finska, Estonija, Španjolska, Francuska, Portugal, Slovačka i Litva, s udjelom žena na vodećim pozicijama od 38 do 35 posto.


Nešto manje od trećine menadžerskih pozicija žene zauzimaju u Danskoj i Njemačkoj (podaci za četvrto tromjesečje 2019. godine).


Hrvatska najlošije stoji u usporedbi s drugim članicama EU-a, s udjelom od 24 posto, što znači da je žena otprilike na svakoj četvrtoj menadžerskoj poziciji.


Blizu su začelju i Nizozemska i Cipar s udjelima menadžerica od 26 odnosno 27 posto, pokazuju podaci Eurostata.