Financijski instrument

HBOR započeo s provedbom Urbanog razvojnog fonda

Portal Novi list, Hina

Ilustracija / Foto Vedran Karuza

Ilustracija / Foto Vedran KaruzaHrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR), u partnerstvu s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU, razvila je novi financijski instrument – Urbani razvojni fond, čija je operativna provedba službeno započela krajem prošloga tjedna.


U priopćenju, objavljenom u ponedjeljak, HBOR navodi da Urbani razvojni fond predstavlja inovativno rješenje za financiranje projekata javne infrastrukture obogaćenih komercijalnim sadržajima, čime se omogućuje ostvarivanje prihoda od naplate usluga.


Ovaj fond podržava projekte koji potiču zaštitu okoliša, energetsku učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije, kao i izgradnju višenamjenskih objekata za sport, turizam, kulturu i poslovne djelatnosti.
Ključna karakteristika Urbanog razvojnog fonda je njegova struktura koja uključuje kombinaciju kredita i bespovratnih sredstava. Kapitalni rabat, odnosno otpis glavnice koji može iznositi do 50 posto ukupnog iznosa kredita, ostvaruje se po ispunjenju unaprijed definiranih kriterija održivosti, estetike i uključivosti.


Krediti će se odobravati bez naknada za obradu kreditnog zahtjeva, za rezervaciju sredstava te za prijevremeni povrat (otpis) kredita koji je rezultat realizacije kapitalnog rabata.


Rok otplate je do 15 godina, uključujući poček do 12 mjeseci.


Najniži iznos kredita iznosi 100.000 eura, dok najviši iznos može dosegnuti 10 milijuna eura.


Kredit predstavlja kombinaciju sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) uz kamatnu stopu od 0 posto godišnje, fiksno, i sredstava HBOR-a uz kamatnu stopu koja se utvrđuje tromjesečno te trenutno, do 30. lipnja, iznosi 3,52 posto godišnje, fiksno.


Ova inicijativa u skladu je sa strategijom HBOR-a usmjerenom na podršku regionalnom razvoju i održivim projektima, posebice u kontekstu financiranja kroz EU fondove i Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO), zaključuje se u priopćenju HBOR-a.