Poziv za kupnju

Grad Bakar prodaje dionice u Pevexu, kupaca već ima

Sanja Gašpert

Foto Pixsell

Foto Pixsell

Riječ je o ukupno sedamnaest dionica koje idu u postupak prodaje po početnoj jediničnoj cijeni u iznosu od 46 tisuća kuna, što za cijeli paket iznosi 782 tisuće kunaGradsko vijeće Bakra jednoglasno je podržalo prijedlog odluke o pokretanju postupka prodaje dionica Trgovačkog društva Pevex d.d. u vlaništvu Grada Bakra. Riječ je o ukupno sedamnaest dionica koje idu u postupak prodaje po početnoj jediničnoj cijeni u iznosu od 46 tisuća kuna, što za cijeli paket iznosi 782 tisuće kuna. Javni poziv za kupnju dionica Pevexa d.d. bit će objavljen u Novom listu, kao i na mrežnim stranicama Grada Bakra.


Kupaca već ima


– Prije osam godina, točnije 2012. godine, kada je propao, tadašnji je Pevec ostao je dužan Gradu Bakru 1.185.235 kuna za nenaplaćenu komunalnu naknadu za centar na Kukuljanovu. Grad Bakar u vlasničkoj strukturi TD Pevex d.d. imao je tada sedamnaest dionica nominalne vrijednosti deset tisuća kuna po dionici, odnosno ukupne nominalne vrijednosti 170 tisuća kuna.


Kada se oporavio i počeo poslovanje kao Pevex, istovremeno je započeo i trgovanje dionicama, koje su do 2014. godine rasle. Imali smo upita za prodaju dionica, ali smo ih sačuvali jer je Grad procijenio da dionice ipak vrijede više nego što su se prodavale na tržištu i to se pokazalo dobrim.
Skupština Pevexa donijela je 2019. godine odluku o okrupnjivanju dionica i tako smo došli do tih sedamnaest dionica.


Protekle tri godine na isplati dividende Grad Bakar zaradio je ukupno više od 427 tisuća kuna, odnosno 2017. godine Gradu Bakru isplaćena je dividenda u iznosu od 108.397 kuna, za 2018. godinu 128.010. kuna te za prošlu, 2019. godinu 161.500 kuna.


U prošloj godini, temeljem odluke glavne skupštine Pevexa o spajanju dionica i odluke gradonačelnika Tomislava Klarića od 25. ožujka 2019. godine, na neraspoređene dionice obračunata je i isplaćena u gradski proračun naknada u iznosu od 29.799 kuna, kazala je u obrazloženju odluke pročelnica Upravnog odjela za financije Ivna Kauzlarić.


Dodala je kako interes za prodajom dionica postoji, ponude i upiti već pristižu, pa je Kolegij gradonačelnika odlučio da je pravi trenutak za prodaju dionica, a s obzirom na to da se njihova cijena kreće između četrdeset i pedeset tisuća kuna, procjena je kako bi Grad Bakar prodajom ovih dionica mogao povratiti dug od Pevexa na ime komunalne naknade, odnosno iznos veći od 1,2 milijuna kuna, pa čak i nešto zaraditi jer je iznos od 46 tisuća kuna početna cijena dionice.


Također, Kauzlarić je podsjetila kako se sljedeće dvije godine, 2021. i 2022. neće isplaćivati dividende Pevexa jer se ta firma koristila potporama države u ovo vrijeme pandemije koronavirusa.


Prikupljanje ponuda


– Kako je Pevex d.d. trgovačko društvo u privatnom vlasništvu koje se bavi maloprodajom neprehrambenih proizvoda utvrđeno je kako ne postoji javni interes za vlasništvom dionica koje Grad Bakar ima u vlasništvu trgovačkog društva Pevex d.d. te se predlaže prodaja navedenih dionica prema početnoj jediničnoj cijeni u iznosu od 46 tisuća kuna po dionici.


Da bi Grad Bakar ostvario povrat s osnove potraživanja od komunalne naknade u iznosu od blizu 1,2 milijuna kuna, dionice bi trebalo prodati po jediničnoj cijeni od 44.451 kunu, a kako je početna cijena dionice 46 tisuća kuna, očekujemo da ćemo povratiti dug, kazala je Kauzlarić, dodajući će se postupak prodaje dionica provesti javnim prikupljanjem ponuda.


Inače, Grad Bakar je za određivanje visine iznosa dionice zatražio mišljenje sudskog vještaka koji je primjerenim ocijenio postavljanje početne cijene dionice u rangu između četrdeset i pedeset tisuća kuna.