Veliki biznis

Google investira 10, Facebook 5.7 milijardi dolara u Indiju, Hrvatska i dalje samo gleda kako – karavane prolaze

Edi Prodan

Foto Reuters

Foto Reuters

Naprosto je nevjerojatno koliko mi stojimo sa strane, koliko nas zapravo nije briga što se na globalnoj gospodarskoj pozornici događaOno o čemu su mnogi, više ili manje glasno, razmišljali tijekom pandemije izazvane koronavirusom, počelo se i ostvarivati. Kako nas je izvijestilo veleposlanstvo Indije u Hrvatskoj, u periodu najveće korona krize u Indija je potpisala niz ugovora s vodećim svjetskim kompanijama koje djeluju u sferi digitalnih komunikacija.


Google je tako potpisao ugovor s indijskom vladom o investiciji vrijednoj čak 10 milijardi dolara. Oni nisu jedini jer ih s 5,7 milijardi dolara slijedi – a tko drugi nego Facebook.


Lista investitora je dugačka, a na njoj se, u manjim iznosima ali i oni su u stotinama milijuna dolara, nalazi i primjerice Axtria, globalni lider softvera za poslovanje u oblaku te Big Data analitika, tu je i f5, tvrtka specijalizirana za usluge aplikacija i umrežavanje aplikacija.
Indikativan je i SGS, partner Amazona za pakiranje i jedna je od vodećih svjetskih kompanija u segmentima za inspekciju, provjeru, testiranje i certificiranje. Tvrtka otvara svoj prvi akreditirani laboratorij za testiranje u Indiji, zajedno s laboratorijima u drugim dijelovima svijeta, kao što su Cestas u Bordeauxu, Francuska i Appleton u SAD-u.


Koliko mi stojimo sa strane


Inidikativno za čitavu priču je i pojašnjenje Googlea o razlozima tako velike investicije u Indiju. Prvi je dakako činjenica da indija ima 1,3 milijarde stanovnika koji polako prelaze na digitalnu komunikaciju te su tako golemo i privlačno tržište, a drugi, još značajniji je taj što se “zahvaljujući” krizi svijet u svega nekoliko mjeseci skoro u cijelosti preselio u digitalnu formu.


Sve se naprosto obavlja “on line”, Googleu posebno draga trgovina svim i svačim. Svijet je naprosto ovog proljeća zakoračio u novo doba. Je li korona kriza bila racionalni odabir, platforma na kojoj se u miru “lockdowna” obavilo to preseljenje ili slučajna pomoć u svemu, vjerojatno se nikad neće do kraja spoznati.


I sada naravno “uputa za korištenje” na hrvatskim prostorima. Naprosto je nevjerojatno koliko mi stojimo sa strane, koliko nas zapravo nije briga što se na globalnoj gospodarskoj pozornici događa. Kad je poslovanje skoro u cjielosti postalo “on line”, pa koga briga gdje se nalaze centri za podršku?!


Nije li se, umjesto da zjape prazna i da svakog dana oko sebe šire požare silna skladišta, ostavštinu propale industrije iz nekog drugog doba moglo prenamijeniti u centre gdje bi posao našlo na stotine IT stručnjaka?!


Da bar to netko pročita


Te Rijeku pretvorilo u hrvatskog lidera te industrije. Zelene industrije o kojoj je, ako se ne varamo, svoja razmišljanja u nedavno predizborno isticalo vrlo malo stranaka kao što su Možemo ili Pametno.


Jer Google bira jedino po načelu spremnosti pojedine države da se uključi u taj proces te da mu omogući stvaranje – novog profita. Indija je to na vrijeme spoznala i u koroni osvojila – meč loptu razvoja za duži period.


Uostalom u priopćenju iz hrvatskog veleposlanstva Indije dodali su nam na kraju i molbu – bilo bi nam jako drago da poslane vam članke pročitate. Jesmo, baš kao što ih sa zadovoljstvom i objavljujemo. Možda ih konačno pročita i netko tko kroji hrvatsku i riječku gospodarsku politiku.