Planovi

GM će od 2035. proizvoditi samo električne automobile

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

GM je prošle godine na matičnom tržištu prodao 2,55 milijuna vozila, no samo je njih 20.000 bilo električnoNajveći američki proizvođač automobila General Motors objavio je da će od 2035. prodavati isključivo automobile, sportske terence i lagane kamione s nultom emisijom ispušnih plinova.


Kompanija također planira postati ugljično neutralna do 2040. godine, a dramatični zaokret najavila je nešto više od tjedan dana nakon što je predsjedničku dužnost preuzeo Joe Biden, obećavši da će se boriti protiv emisija stakleničkih plinova i povećati prodaju električnih vozila.


GM je prošle godine na matičnom tržištu prodao 2,55 milijuna vozila, no samo je njih 20.000 bilo električno.
U studenom najavio je da će u sljedećih pet godina uložiti 27 milijardi dolara u električna i autonomna vozila, u odnosu na 20 milijardi planiranih prije pandemije koronavirusa.


Izvršna direktorica GM-a Mary Barra agresivno je potaknula kompaniju na zaokret prema električnim vozilima i odmak od benzinaca.


GM je u suradnji s ekološkom udrugom EDF kreirao “viziju potpuno električne budućnosti” i želi do 2035. eliminirati emisiiju štetnih plinova iz lakih kamiona, objavila je Barra u priopćenju.


GM i drugi veliki proizvođači automobila stali su prošle godine na stranu tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa, koji se suočio s tužbom zbog planiranog ukidanja standarda emisija štetnih plinova do 2026. godine.


U studenome GM se ipak povukao iz odvojenog pravnog spora, u kojem je također bio stao na stranu Trumpovog kabineta, podupirući njegova nastojanja da se Kaliforniji zabrani samostalno uvođenje propisa o emisijama.


Biden je prošlog tjedna, nakon ulaska u Bijelu kuću, naložio državnim agencijama da preispitaju Trumpovo ukidanje propisa o emisijama i ukidanje ovlasti Kalifornije da sama određuje odgovarajuće standarde.


GM je “otvoren za suradnju s Kalifornijom i Bidenovim kabinetom na postizanju sporazuma o nacionalnim standardima i komplementarnim mjerama kako bi se ubrzala elektrifikacija sektora lakog prometa”, naveo je GM u zasebnom priopćenju.


Najavljujući promjene, kompanija je potvrdila da planira proizvoditi vozila s nultim emisijama.


“Poduzimamo mjere kako bismo mogli eliminirati emisije ispušnih plinova do 2035. godine. Postavljanje 15-godišnjeg cilja za nas je apsolutno dostižno “, rekao je glavni GM-ov direktor za održivost Dane Parker.