Značajan pad

Globalni kontejnerski prijevoz još se nije stabilizirao: “Moglo bi doći do rasta cijena”

Hina

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Tako dugotrajan i značajan pad nije zabilježen još od prvog vala koronavirusa, naglasio je Stamer.Globalni kontejnerski prijevoz još se nije stabilizirao, izvijestio je njemački ekonomski institut IfW, upozorivši da bi neravnoteža mogla izazvati poremećaje u nabavnim lancima i potaknuti rast cijena.


Njemački institut prati dolazak i odlazak brodova u 500 luka i prati kretanje brodova u 100 pomorskih regija.


“Zapanjuje podatak da je obujam prijevoza tereta u Crvenom moru, pokazatelj europsko-azijske trgovine, već nekoliko tjedana više od 10 posto ispod očekivane razine”, istaknuo je istraživač IfW-a Vincent Stamer.
Tako dugotrajan i značajan pad nije zabilježen još od prvog vala koronavirusa, naglasio je Stamer.


“I dalje primjećujemo zapanjujuću neravnotežu u međunarodnom transportu”, konstatira, dodajući da će se to vjerojatno odraziti na opskrbnim lancima i potaknuti rast cijena.


IfW je također utvrdio da je gužva u glavnim kineskim lukama malo popustila dok je u američkima ponovo sve veća.


Prijevoznici pak ističu da su čepovi u lukama na jugu Kine veći problem od sedmodnevnog zastoja u Sueskom kanalu u ožujku zbog zaglavljenog kontejnerskog broda Ever Given.


Probleme u Kini izazvalo je širenje koronavirusa među lučkim radnicima u Yantianu, što je pokrenulo lančanu reakciju i izazvalo zastoje i u drugim lukama, tumači agencija dpa.