Plinski div

Gazprom s rekordnom dobiti u trećem tromjesečju! Rusi očekuju povećanje cijene plina

Hina

foto: REUTERS/Evgenia Novozhenina

foto: REUTERS/Evgenia Novozhenina

Prosječna cijena Gazpromovog plina bila je u trećem tromjesečju gotovo tri puta viša nego u istom prošlogodišnjem razdoblju i iznosila je 313,14 dolara za tisuću kubičnih metara, pokazuje poslovno izvješće.MOSKVA – Ruski plinski div Gazprom izvijestio je danas da je zahvaljujući skoku cijena zaključio treće tromjesečje s rekordnom dobiti, najavivši još bolje rezultate na kraju godine.


Gazprom je u razdoblju od srpnja do rujna zabilježio najveću neto dobit otkada je počeo objavljivati rezultate, od 581,8 milijardi rubalja (7,8 milijardi dolara), oborivši rekord s početka 2019. godine.


Treće prošlogodišnje tromjesečje zaključili su s gubitkom od 251,3 milijarde rubalja.
Prihod je poskočio na također rekordnih 2.400 milijardi rubalja, s 1.400 milijardi u istom prošlogodišnjem razdoblju.


Prosječna cijena Gazpromovog plina bila je u trećem tromjesečju gotovo tri puta viša nego u istom prošlogodišnjem razdoblju i iznosila je 313,14 dolara za tisuću kubičnih metara, pokazuje poslovno izvješće.


Cijene plina u Europi snažno su porasle proteklih mjeseci budući da opskrba teško drži korak s naglim rastom potražnje koji je potaknuo oporavak gospodarstva od pandemije koronavirusa.


Europa je glavno Gazpromovo tržište, iako europske zemlje pokušavaju pronaći i druge izvore opskrbe kako bi smanjile ovisnost o ruskom plinu.


Ruski div očekuje još više cijene plina na kraju godine.


“Cijena naših isporuka u Europu bit će, naravno, znatno viša u četvrtom tromjesečju, što će pozitivno utjecati na rezultate u cijeloj godini”, istaknuo je u priopćenju zamjenik izvršnog direktora Gazproma Famil Sadigov.