LJEPOTICA

FOTO Kruzer Eclipse II stigao na finalne zahvate u 3. maj: “Na riječkim navozima se mogu raditi čuda”

Orjana Antešić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Luksuzni brod se vratio s dokovanja u »Lencu«»Eclipse II«, novi ultraluksuzni ekspedicijski kruzer Scenic grupe, jučer se vratio s dvotjednog dokovanja u »Viktoru Lencu« na završno opremanje u trećemajski bazen.


Bliži se vrijeme primopredaje ove 170 milijuna eura vrijedne novogradnje koja će na svoju prvu, inauguracijsku plovidbu 12. travnja iz Lisabona.


Na brodu se užurbano radi, u tijeku su finalni zahvati na uređenju interijera, a za dva do tri tjedna ova nova oceanska ljepotica Scenic grupe odradit će i pokusnu plovidbu.
Kako doznajemo od direktora Scenicove tvrtke MKM Yachts Saše Čokljata, »Scenic II« u potpunosti bi trebao biti završen i spreman da isplovi prema Iberijskom poluotoku u zadnjem tjednu ožujka.Kad se to dogodi, bit će to trenutak u kojem će se najzornije pokazati da se na trećemajskim navozima mogu raditi čuda, uz dobro posloženu organizaciju posla i financijsku strukturu.


Poslovna suradnja


Kao što je poznato, »Eclipse II« izgrađen je u poslovnoj suradnji MKM Yachts i »3. maja«.


Kompletnu gradnju trupa novog Scenicovog kruzera, koji je dizajniran i opremljen u najvišoj polarnoj klasi za putničke brodove, Polar Class 6, odradili su trećemajci.


Kobilica je položena u svibnju 2021. godine, a s navoza je porinut početkom prošlog ljeta u visokom stupnju opremljenosti.


Završno opremanje luksuznog broda u potpunosti je pod svoje preuzela Scenicova tvrtka MKM Yachts, uz daljnji angažman trećemajaca, zajedno s drugim kooperantima i dobavljačima.


Uz sporazum o desetogodišnjoj poslovnoj suradnji, MKM Yachts je za potrebe gradnje ovog i drugih iz najavljene serije luksuznih kruzera koji bi trebali uslijediti uzeo jedan dio riječkog brodogradilišta u potkoncesiju.Ono što bi trebalo uslijediti nakon »Eclipse II« u riječkom brodogradilištu novi je luksuzni kruzer koji bi, kako čujemo, trebao biti nešto većih dimenzija, više od 200 metara i za koji se slaže financijska konstrukcija.


Ovakav vid suradnje otvorio je i mogućnost za korištenje dozvoljenih potpora brodogradnji unutar EU-a, pa je tako financiranje gradnje »Eclipse II« poduprijeto državnim jamstvima, u 80-postotnom ukupnom iznosu kredita.


Novi polarac Scenic grupe preslika je, odnosno »sister ship« njihovog prvog oceanskog kruzera, »Eclipse I«, koji je izgrađen u pulskom brodogradilištu.


Brod je dugačak 168 i širok 21,5 metara i, baš kao i njegov prethodnik, bit će opremljen svim mogućim čudima tehnike i luksuznim sadržajima u kojima će na svojim krstarenjima i ekspedicijskim putovanjima moći uživati gosti dubokog džepa, njih ukupno 228, koliki je smještajni kapacitet ovog kruzera.


O njihovoj udobnosti brinut će se otprilike isti broj članova posade.


Planule rezervacije


Rezervacije za inauguracijsku plovidbu novim Scenicovim kruzerom već su najvećim dijelom planule, bez obzira na paprene iznose koje je potrebno izdvojiti za taj užitak.Za 12-dnevno krstarenje od Lisabona do Barcelone cijene se kreću u rasponu od 7.700 funti, za smještaj u »klasičnom« apartmanu, površine tridesetak četvornih metara, pa do nešto iznad 28.000 funti, koliko je potrebno izdvojiti za sve blagodati ekstraluksuza kakav nosi smještaj u apartmanima površine stotinjak četvornih metara.


Po osobi, da ne bude zabune.


Baš kao i njegov prethodnik, kojemu je na dokovima New Yorka kuma bila svjetski poznata glumica Helen Mirren, i svečanost krštenja »Eclipse II« imat će svoju priču.


Planirano je za 3. lipnja u španjolskoj luci Malaga, a kuma brodu – službeno je objavljeno – bit će poznata znanstvenica dr. Kathy Sullivan, žena koja je tri puta putovala u svemir kao jedna od prvih NASA-inih astronautkinja, prva Amerikanka koja je završila svemirsku šetnju i ujedno, kao priznata oceanografkinja, prva žena koja je istražila najdublju točku oceana na zemlji, poznatu kao Challenger Deep u Tihom oceanu.