Rasprodaja dijelova kompanije

Fortenova odlučila prodati Ledo, zainteresirano desetak kupaca. Još nema potvrde je li među njima i Podravka

Jagoda Marić

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Iz Fortenova grupe potvrdili su da su zaprimili niz neobvezujućih ponuda za preuzimanje kompanija Ledo plus, Ledo Čitluk i Frikom. Je li među ponudama i ona Podravke, nitko nije želio službeno govoriti, ali činjenica je da je to opcija koju bi rado podržali i u VladiZAGREB – Najveća hrvatska tvornica sladoleda i smrznute hrane Ledo mogla bi nakon 26 godina poslovanja unutra Agrokora, koji je prije dvije nagodbom vjerovnika postao Fortenova grupa, dobiti potpuno novog vlasnika.


Ono o čemu se već mjesecima govori u poslovnim krugovima, da je Fortenova spremna prodati neke dijelove osnovnog poslovanja, što je, procjenjivalo se nužno za njihovu financijsku konsolidaciju te da će to vjerojatno biti Ledo, koji se zapravo nakon provođenja nagodbe zove Ledo plus, jučer je dobilo i svoju službenu potvrdu.


Iz Fortenove Grupe su priopćili da su »zaprimili niz neobvezujućih ponuda za preuzimanje kompanija Ledo plus, Ledo Čitluk i Frikom, koje s nekoliko manjih povezanih kompanija čine Poslovnu grupu zamrznute hrane«. Iako u svom priopćenju Fortenova ne navodi koliko je ponuda zaprimila, iz poslovnih krugova može se čuti da je riječ o njih desetak.
Glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe Fabris Peruško u svojoj je izjavi, koja se nalazi u priopćenju, najavio da su spremni već do sredine sljedećeg mjeseca donijeti odluku o tome hoće li oko jedne ili više tih ponuda nastaviti pregovarati.


Zabrinutost


Ističe da su se tijekom proteklih godina, ali i posljednjih tjedana pojavljivali komentari i diskusije o ponudama za različitu imovinu Fortenova grupe, a taj interes po njemu odražava snagu poslovanja cijele grupe, njezinih brendova i menadžmenta, ali ujedno i pobuđuje neizvjesnost i zabrinutost među zaposlenicima.


– Stoga ćemo nastojati brzo pregledati primljene ponude i odlučiti hoćemo li na jednoj ili više njih nastaviti raditi. Cilj nam je donijeti tu odluku do sredine listopada, što ćemo onda prvo komunicirati svojim zaposlenicima, a potom objaviti. Krajnji nam je cilj, pod uvjetom da se postigne zadovoljavajuća cijena, odabrati strateškog partnera koji će dati maksimalan doprinos daljnjem razvoju Poslovne grupe zamrznute hrane, a zaključenje procesa ovisi o pronalaženju takvog partnera, rekao je Peruško. Ta njegova izjava više ne ostavlja nikakvu dvojbu oko toga je li Fortenova spremna prodati dio poslovanja kako bi poboljšala financijsko stanje cijele grupe koja je još uvijek opterećena kreditima.


Potvrđuje to i izjava Jamesa Pearsona, glavnog financijskog direktora Fortenova Grupe.


– Imajući u vidu našu jasnu strategiju financijskog jačanja kompanije, prodaja Poslovne grupe zamrznute hrane, ako se zaključi, rezultirala bi smanjenjem duga koje bi transformiralo financijsku poziciju cjelokupne Fortenova grupe. To bi onda omogućilo investiranje u preostale biznise kako bismo potaknuli njihov budući rast. Izvršni direktori i Upravni odbor pregledat će primljene ponude i brzo donijeti odluku o tome što ćemo dalje, kaže Pearson.


Plaćanje kredita


Prema onome što je još kazao Fabris Peruško, tu bi prodaja, barem kad su najvažnije kompanije u pitanju, trebala stati, dok bi Fortenova i dalje nastavila prodavati kompanije i imovinu koje nisu dio njezinog temeljnog poslovanja.


– Kako bismo proaktivno postigli ciljanu kapitalnu strukturu putem razduživanja kompanije, spremni smo prodati samo jedan segment temeljnog poslovanja, koji bi potencijalno, s ovim ponudama, bila Poslovna grupa zamrznute hrane. Pored toga, prodaja našeg netemeljnog poslovanja kako bismo se fokusirali na glavne biznise nastavlja se i dalje, poručio je Peruško.


Prodajom Leda i ostalih tvrtki iz poslovne grupe smrznute hrane Fortenova grupa bi tako riješila pitanje obveznice kojom je financirala rool up kredit od 1,06 milijardi eura, a popravila bi i svoj omjer zaduženja i dobiti koji bi bio oko 4,5 posto, pa bi tako ispod pet posto pala i kamata koju plaća na svoje zaduženje. Fortenova grupa nikada nije izlazila s procjenom koliko vrijedi pojedini segment njezinog poslovanja, ali su u poslovnoj zajednici neke procjene išle i preko 600 milijuna eura. I tada se postavljalo najzanimljivije pitanje je li takvu ili otprilike takvu cijenu spremna platiti i Podravka, odnosno njezini većinski vlasnici mirovinski fondovi, jer se ta korisnička kompanija činila kao najlogičnija opcija na domaćem tržištu za kupnju Leda.


Je li doista dala ponudu za Ledo jučer naravno nitko nije želio službeno govoriti, ali činjenica je da je to opcija koju bi, među ostalim i zbog socijalnog mira, najradije podržali i u Vladi, koja je suvlasnik Podravke.