Američka središnja banka

Fed zbog pandemije snizio kamatnu stopu na skoro nula posto

Hina

Reuters

ReutersAmerička središnja banka Fed u nedjelju je poduzela hitnu mjeru i smanjila ključnu kamatnu stopu za puni postotni bod, na gotovo nula posto, s ciljem pružanja podrške gospodarstvu zbog posljedica krize izazvane koronavirusom.


To je već druga intervencija Feda ovog mjeseca, s obzirom da je početkom ožujka već smanjila ključnu kamatnu stopu za pola postotnog boda, što je bila prva takva hitna mjera od globalne financijske krize 2008. godine.


Iz Feda poručuju da će se »efekti koronavirusa u kratkom roku odraziti na gospodarsku aktivnost te predstavljaju rizik za ekonomske izglede«.
U svjetlu tih kretanja Fed je odlučio smanjiti ciljni raspon kamate na federalna sredstva na 0 do 0,25 posto, navodi se u objavi.


Središnja banka je također pokrenula program kvantitativnog popuštanja vrijedan 700 milijardi dolara, s ciljem ubrzanja novčanih tijekova i povećanja likvidnosti na tržištima i u širem gospodarstvu.


Američki predsjednik Donald Trump, koji je mjesecima apelirao na snižavanje kamatnih stopa, izjavio je da je »vrlo sretan« zbog ovog poteza Feda.