Preko sto milijuna duga

Država isplatila potpore za čuvanje radnih mjesta i tvrtkama koje su joj porezni dužnici. Evo koliko ih je

Jagoda Marić

Tvrtke su dobile pomoć iz državnog proračuna za isplatu plaća, iako tom istom proračunu duguju ukupno gotovo 50 puta veći iznosDržava je u travnju isplaćivala potpore za očuvanje radnih mjesta i u tvrtkama koji su porezni dužnici, pa je tako među 98.535 tvrtki koje su primile potporu bilo i 28 poreznih dužnika, pokazuje to analiza financijskog portala Finainfo koju je izradio Hrvoje Njegovac.


Tih 28 poreznih dužnika dobilo je u travnju potpore za 557 radnika u ukupnom iznosu od 2,24 milijuna kuna. S druge strane oni su državi dugovali ukupno 106,3 milijuna kuna poreza i doprinosa. Te su tvrtke dakle dobile pomoć iz državnog proračuna za isplatu plaća, iako tom istom proračunu duguju ukupno gotovo 50 puta veći iznos.


U prvom dijelu svojih analiza Finainfo se bavila tvrtkama koje su dobile potporu, a nalaze se na listi neisplatitelja plaća koju objavljuje Ministarstvo financija, odnosno Porezna uprava. Na toj listi se nalazilo čak 147 pravnih osoba koje nisu redovito isplaćivale plaće, a istovremeno su dobile potporu za očuvanje radnih mjesta za ožujak. Ti poslodavci nisu isplatili plaće za ukupno 550 radnika, dobili su potpore od 1,77 milijuna kuna za ožujak. Broj onih koji ne isplaćuju redovito plaće svojim radnicima, a dobili su potpore za travanj bio je čak i veći. Porastao je sa 147 na 205 tvrtki. Ti poslodavci primili su potpore za očuvanje radnih mjesta za 646 radnika u iznosu od 2,40 milijuna kuna za travanj.
U novoj analizi Finainfo se ističe i to da su najveći broj potpora dobila društva s ograničenom odgovornošću s ukupnim brojem od 375.680 zaposlenika. Uz to, potpore su za više od deset tisuća zaposlenih dobile i ustanove koje su osnovane i posluju u svrhu obavljanja djelatnosti od javnog interesa, a riječ je uglavnom o vrtićima i poliklinikama.


Među tvrtkama koje su u travnju dobile potporu dominiraju dva pravna oblika, obrti i društva s ograničenom odgovornošću i oni čine 84 posto poslodavaca koji su dobili potpore. Jako je malo dioničkih društava, a potporu je dobilo i 938 onih koji su u kategoriji slobodnih zanimanja. U Fininoj analizi navodi se da među njima kao primatelji potpora prevladavaju odvjetnici, javni bilježnici i ordinacije privatne liječničke prakse.