Odbijeno

Država Česima neće prodati svojih 25 posto dionica Luke Rijeka. Što sada?

Marinko Glavan

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Češka tvrtka Port Aquisition, koja je prije mjesec dana najavila namjeru preuzimanja većinskog udjela u Luci Rijeka, dionice još može otkupiti od mirovinskih i investicijskih fondovaHrvatska država neće češkoj tvrtki Port Aquisition prodati vlasnički udio od 25 posto dionica Luke Rijeka d.d., najstarijeg koncesionara u riječkoj luci, odlučilo je Upravno vijeće Centra za restrukturiranje i prodaju na svojoj zadnjoj sjednici (CERP).


Takva odluka Upravnog vijeća CERP-a bila je potpuno očekivana jer je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, u trenutku kada je češka tvrtka u vlasništvu tamošnjeg poduzetnika Jaroslava Strnada stekla vlasnički udio veći od 25 posto, a time došla i u obavezu ponude otkupa dionica ostalih dioničara, najavio kako država nema namjeru prodavati kontrolni paket dionica Luke Rijeka d.d.


Negativno iskustvo


Port Aquisition koji je prije mjesec dana najavio namjeru preuzimanja većinskog udjela u Luci Rijeka d.d., dionice još može otkupiti od mirovinskih i investicijskih fondova koji zajedno drže 33,5 posto dionica, no iz krugova bliskih Luci i mirovincima, ni oni zasad nemaju namjeru prodavati svoje vlasničke udjele, naročito po cijeni od 8,40 eura po dionici, kao i bez prethodnog dogovora s državom, odnosno s resornim ministarstvom.
Država je suzdržana u pogledu mogućeg stjecanja većinskog vlasništva Port Aquisitionsa u Luci Rijeka d.d., među ostalim i zbog negativnog iskustva s poljskom tvrtkom OT Logistics, pod čijom je upravom Luka prije nekoliko godina dovedena na rub poslovne propasti. Strnadova tvrtka ima malo iskustva u lučkom poslovanju, što je dodatni razlog skepse države i mirovinaca prema prodaji vlasničkih udjela, a u njegov poslovni plan nisu uvjereni ni radnici ni uprava Luke Rijeka d.d.


Kako saznajemo, Port Aquisition unatoč tome ne namjerava biti pasivni ulagač, već će i dalje pokušavati steći dionice Luke Rijeka, a bit će zanimljivo vidjeti i kako će izgledati preslagivanje Uprave i Nadzornog odbora tvrtke, s ulaskom novog suvlasnika koji trenutno drži najveći pojedinačni udio u Luci Rijeka.


Ponuda do 1. lipnja


Port Aquisition je još u ožujku stekao 33,75 posto vlasničkog udjela u Luci Rijeka d.d., otkupivši 24,98 posto vlasničkog udjela od OT Logisticsa te 8,75 posto od poljskog investicijskog fonda Fundusz Ekspansji Zagranicznej, a zajedno s prethodno stečenim dionicama, udio češke tvrtke popeo se na ukupno 34,42 posto dionica.


Time je nastupila i obaveza ponude otkupa dionica od ostalih dioničara koja zasad, kako se čini, ostaje bez pozitivnog odgovora ostalih suvlasnika.


Ne treba ipak smetnuti s uma da su Strnadove tvrtke već preuzele većinski vlasnički udio u »Đuri Đakoviću«, kao i da su izrazili interes za preuzimanje posrnulog pulskog brodogradilišta Uljanik pa nije posve nemoguće da u eventualnom »paket-aranžmanu« Strnad preuzme i dodatne dionice Luke Rijeka d.d.


Njegova ponuda za otkup dionica na snazi je još samo do 1. lipnja pa se zasad ipak ne očekuje da bi do tada mogao steći većinski vlasnički udio.