Optimističan pogled

Domaći hotelijeri nadaju se da najgore ipak prolazi: ‘Cjepivo će vratiti turiste na Jadran’

Alenka Juričić Bukarica

Foto Srecko Niketic PIXSELL

Foto Srecko Niketic PIXSELL

S dolaskom cjepiva kriza će se ispuhati te vjerujem da u 2022. možemo imati bolji oporavak, a u 2023. šansu za vraćanje na brojke iz 2019., rekao je Željko Kukurin iz ValamaraOva je godina bila kao da vozite Titanik koji ide prema santi leda i morate brzo okrenuti smjer, slikovit je bio Željko Kukurin, čelni čovjek najveće turističke kompanije u Hrvatskoj, Valamar Rivijere, na jučer otvorenom 22. kongresu hotelijera u organizaciji Udruge poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH), na kojem su neki od vodećih turističkih menadžera u Hrvatskoj dali osvrt na koronom snažno obilježeno turističku 2020. »Online« kongres otvorila je resorna ministrica Nikolina Brnjac koja je istaknula kako je s ciljem dodatne pomoći sektoru, Ministarstvo turizma i sporta pokrenulo izradu novog programa dodjele državnih potpora sektoru turizma i povezanim djelatnostima, koji će uskoro uputiti na odobrenje Europskoj komisiji, a potom na usvajanje Vladi.


Strategija razvoja


Program je prvotno procijenjen na 1,5 milijardi kuna, cilj mu je garancijskim shemama i subvencijom kamate pružiti financijsku podršku poduzetnicima, i to kako bi se stvorili uvjeti za što brži oporavak turističkog sektora. Brnjac je podsjetila i kako je ministarstvo započelo pripremati desetogodišnu Strategiju razvoja održivog turizma, a kroz sedmogodišnji Nacionalni plan želi se kvalitetnije pozicionirati turizam u proračunu EU-a.


– Pred nama su važne godine u kojima ćemo stvarati nove temelje razvoja hrvatskog turizma, istaknula je Brnjac. Svi se slažu, bitno je da nova Strategija ne ostane mrtvo slovo na papiru.
Što se tiče 2021., hrvatski su hotelijeri složni u ocjeni kako će ona biti bolja od 2020. Kukurin je tako kazao kako bi se moglo realizirati od 60 do 70 posto prometa iz 2019.


– Iduća godina će sigurno još biti pod utjecajem krize i jasno je da ćemo tijekom cijele 2021. imati krizni menadžment. S dolaskom cjepiva prije ili kasnije kriza će se ispuhati te vjerujem da u 2022. možemo imati bolji oporavak, a u 2023. šansu za vraćanje na brojke iz 2019. Naravno, iz današnje perspektive je sve još vrlo neizvjesno jer nemamo čvrstih pokazatelja, kazao je Kukurin. Tomislav Popović, predsjednik Uprave Maistre, kazao je kako je nagodinu moguće ostvariti do 70 posto prometa prije korone.


Teže ne može


– Iduća godina sigurno ne može biti lošija od ove. Blizu smo tradicionalnim tržištima i to je naša prednost, dok će se neki segmenti poput avioprometa i turoperatorskog poslovanja puno sporije vraćati i tu ne možemo očekivati ozbiljniji početak stabilizacije prije jeseni iduće godine, ukazao je Popović.


Istaknuto je i kako hrvatski hotelijeri, što se tiče EU sredstava, već imaju pripremljeno oko 25 milijardi kuna projekata koji se mogu realizirati u idućih pet godina. Riječ je o ulaganjima u zeleni turizam, digitalizaciju, turističku infrastrukturu te rekonstrukciju smještaja. Valamar je, primjerice, ove godine uslijed koronakrize zaustavio investicije od oko 800 milijuna kuna, no plan je u idućoj godini ipak završiti ulaganja u hotele Meteor u Makarskoj i Parentino u Poreču te u kamp Istra.


Loše prikazana epidemiološka slika


Iako je Hrvatska u glavnu sezonu ušla s odličnom epidemiološkom slikom, to se nije doboljno dobro prikazalo tržištima, ukazao je Tomislav Popović te podsjetio i na potez Austrije koja je 15. kolovoza zatvorila granicu prema Hrvatskoj, a prema Italiji nije, iako je ova država imala puno lošiju epidemiološku sliku.


Popović je, također, istaknuo kako je ovo prvi put da je Vlada već u proljeće promptno i adekvatno reagirala i pomogla turističkom sektoru koji je bio prvi na udaru zbog pandemije, kao i da se hotelijeri nadaju kako će se mjere produljiti do kraja prvog kvartala 2021. odnosno prvih gostiju za uskrsne blagdane.