Valutna tržišta

Dolar snažno raste, vrijednost eura, s druge strane, u padu

Hina

Reuters

ReutersNa svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga je tjedna porasla, nakon dva tjedna pada, što je ponajviše posljedica pritiska na euro nakon što je Europska središnja banka (ECB) odgodila povećanje kamatnih stopa.


Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skočio je prošloga tjedna 1,1 posto, na 97,34 boda, nedaleko najviše razine od polovice prosinca prošle godine.


Pritom je dolar prema europskoj valuti ojačao 1,2 posto, pa je cijena eura potonula na 1,1240 dolara.
No, američka je valuta oslabila u odnosu na japansku, pa je njezin tečaj skliznuo 0,7 posto, na 111,15 jena.


Japanska je valuta ojačala zbog oštrog pada cijena dionica na svjetskim burzama, što je navelo ulagače da potraže utočište za svoj kapital u investicijama koje se smatraju sigurnije u nesigurna vremena.


Uspon dolara prema košarici valuta ponajviše je, pak, posljedica oštrog pada tečaja eura nakon što su s redovite sjednice u četvrtak čelnici Europske središnje banke (ECB) poručili da će rekordno niske kamatne stope u eurozoni ostati na sadašnjim razinama barem još do kraja ove godine, a da će bankama ponuditi nove dugoročne, jeftine kredite kako bi se potaknulo kreditiranje.


To pokazuje da se situacija u gospodarstvu eurozone pogoršala jer su prije poručivali da bi kamate mogli povećati u drugoj polovici ove godine.


»U razdoblju smo nastavljene slabosti i nesigurnosti«, kazao je predsjednik ECB-a Mario Draghi, nakon što je središnja banka smanjila procjene rasta gospodarstva eurozone.


Tako sada procjenjuje da će gospodarstvo u ovoj godini porasti samo 1,1 posto, dok je prije očekivala rast od 1,7 posto.


I dok je euro bio pod pritiskom, dolar je dosegnuo najviše razine u ovoj godini prema košarici valuta jer ulagači procjenjuju da će američkom gospodarstvu ići bolje nego europskom u idućim mjesecima, unatoč nekim slabostima u najvećem gospodarstvu svijeta.


Neki ulagači pitaju se ipak može li se dulje održati najnoviji uspon dolara.


»Slabija očekivanja u vezi kamatnih stopa u Europi znače vjerojatno jačanje dolara, a daljnji gospodarski podaci odredit će dokle može ići«, smatra valutni analitičar u banci Societe Generale Kit Juckes.