Nova pravila

Do kraja tjedna stižu strože mjere za trgovačke centre: ‘Kad se popuni 85 posto, vrata se zatvaraju’

P. N.

O postrožavanju mjera za trgovine, koje su dosad ostale praktički neokrznute, priča se već nekoliko danaDo kraja tjedna trebala bi se uvesti nova pravila za trgovačke centre u kojima bi umjesto dosadašnjih četiri, za svakog kupca trebali osigurati 20 četvornih metara, piše Jutarnji list.


O postrožavanju mjera za trgovine, koje su dosad ostale praktički neokrznute, priča se već nekoliko dana. Krunoslav Capak najavio je da bi se broj nužnih kvadrata po kupcu mogao povećati sa sadašnja četiri na deset, na što su reagirali iz Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske udruge poslodavaca, ističući da nije dobro propisati jedinstveni broj potrebnih kvadrata po kupcu za sve trgovine, nego da bi ta brojka trebala ovisiti o veličini konkretnog dućana.


Odlučeno je, po neslužbenim informacijama, kako će se gradirati potreban broj kvadrata s obzirom na veličinu trgovine: kvartovska trgovina od 50-ak kvadrata ne može se mjeriti s trgovačkim centrima koji imaju i po nekoliko desetaka tisuća četvornih metara.
“Kontrole će biti stroge, brojat će se ljudi koji ulaze. Kad se popuni 85 posto predviđenog broja, tada će se trgovački centar zatvoriti i kad se ponovo isprazni, puštat će se novi kupci. Smatramo da je važno da se što prije uvedu nova pravila, jer blagdanske kupnje samo što nisu počele, a na ovaj način smanjit ćemo mogućnost širenja zaraze, ali i osigurati da se ipak održi gospodarstvo u ovom sektoru”, priča sugovornik Jutarnjeg lista.