Ministarstvo gospodarstva

Dijeli se više od milijardu kuna bespovratnih potpora poduzećima u prerađivačkoj industriji

Portal Novi list

Foto Sergej DRECHSLER

Foto Sergej DRECHSLER

Prijaviti se mogu mikro, mala i srednja poduzeća iz sektora prerađivačke industrije. Najniža vrijednost potpore po prijavitelju je pola milijuna kuna, dok se najviša penje na 7,5 milijuna kunaMinistarstvo gospodarstva i održivog razvoja danas objavljuje Poziv na dostavu projektnih prijedloga Jačanje konkurentnosti poduzeća ulaganjima u digitalnu i zelenu tranziciju za koji će prijave trajati od 30. travnja do 31. svibnja 2021.


Poziv osigurava iznimno velike bespovratne potpore domaćem gospodarstvu, u iznosu od čak milijardu i 140 milijuna kuna. Najniža vrijednost potpore po prijavitelju je pola milijuna kuna, dok se najviša penje na 7,5 milijuna kuna.


Prijaviti se mogu mikro, mala i srednja poduzeća iz sektora prerađivačke industrije koji je u izazovnoj, pandemijskoj 2020. godini nažalost zabilježio pad gotovo svih relevantnih pokazatelja.
Sredstva osigurana za ovaj Poziv namijenjena su sanaciji posljedica pandemije i restrukturiranju gospodarstva da ono bude otpornije. Pandemija i kriza koju je uzrokovala pokazale su da u Hrvatskoj postoji nedostatak diversifikacije gospodarstva i da dominiraju niskoproizvodni sektori, što gospodarstvo čini posebno ranjivim u odnosu na vanjske udare.Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić istaknuo je kako očekuje da će se učinci ovih potpora kroz aktivnosti financiranih projekata preliti i na niz ostalih gospodarskih grana, ali i da nam je prošla godina pokazala da moramo raditi na diversifikaciji gospodarstva.


„Podrškom ulaganju u zelene i digitalne tehnologije ojačat ćemo konkurentnost i potaknuti rast malih i srednjih poduzeća, kako bi bili spremniji na izazove tržišta u budućnosti. Jačanjem domaće prerađivačke industrije osnažit će se njena pozicija koja će neposredno doprinijeti rastu hrvatskog gospodarstva.“, zaključio je ministar Ćorić te naglasio kako ovaj Poziv otvara priliku i tvrtkama sa zastarjelim tehnologijama da moderniziraju svoje pogone, transformiraju proizvode te osiguraju opstanak na tržištu Europske unije.


U Pozivu je istaknuto kako su prihvatljive aktivnosti za financiranje početna ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu kojima se povećavaju proizvodni kapaciteti, potpore za inovacije procesa i organizaciju poslovanja, potpore za usavršavanje s ciljem operacionalizacije projektnih aktivnosti i njihovog uvođenja u poslovanje prijavitelja, potpore za savjetodavne aktivnosti i potpore male vrijednosti za pripremu projektne i tehničke dokumentacije te za nabavu i ugradnju opreme obnovljivih izvora energije.