Amadria Park

Dani hrvatskog turizma: Socijalna održivost mora biti u središtu turizma budućnosti

Edi Prodan

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Tradicionalni susret svih dionika turizma počeo je u ŠibenikuHrvatska je odlučna biti liderom u implementaciji održivog turizma što je istaknula i u Strategiji razvoja turizma do 2030. godine. Prije i iznad svega u središtu te strategije je – socijalna održivost, što znači da se posebna pozornost pridaje zaposlenicima u turizmu, njihovim plaćama i uvjetima rada.


Kad kažemo socijalna održivost, jasno je da se jednaka pažnja mora posvetiti i lokalnoj zajednici u kojoj se turizam odvija, njihovim običajima, komunikaciji turista s domaćim ljudima, lokalnoj gastronomiji, jednostavno – načinu života. U konačnici, sve bi to moralo imati i dobre reference na kasniju demografsku revitalizaciji, pa i ne samo u turističkim destinacijama.


Osnovi su to naglasci iz govora Nikoline Brnjac, ministrice turizma i sporta na otvorenju Dana hrvatskog turizma, središnjeg događaja svih dionika hrvatskog turizma, od nacionalnih institucija do predstavnika regionalne i lokalne zajednice.
Domaćin DHT-a, kojeg organiziraju Ministarstvo turizma i sporta, Hrvatska gospodarska komora te Hrvatska turističke zajednice ove je godine sustav Amadria Park hotela u Šibeniku, a okupio je više od 1,2 tisuće gostiju od kojih su mnogi stigli iz inozemstva.


– Strategijom razvoja održivog turizma do 2030. želimo postići ravnotežu između tri elementa održivosti – ekonomskog, socijalnog i ekološkog.


Posebno je važno za naš nacionalni identitet, ali i za pozicioniranje Hrvatske kao autentične destinacije kako ćemo interpretirati svoju kulturnu i povijesnu baštinu, kako ćemo čuvati stare gradske jezgre od devastacije, kako ćemo upravljati prostorom i tokovima turista, i ono najvažnije, kako ćemo zadržati svoje ljude na kvalitetnim, sigurnim i dobro plaćenim radnim mjestima.


Kako bismo sve to ostvarili posebnu pozornost smo posvetili tome da Strategija bude usklađena s prioritetima ostalih resora u Nacionalnoj razvojnoj strategiji do 2030. godine, i svi su ciljevi postavljeni tako da njihovo ostvarenje bude uistinu moguće, ali i financijski potaknuto od strane Vlade, dodala je Brnjac.


Destinacijska politika


S obzirom na to da je temeljem objavljenog natječaja Ministarstvo turizma i sporta posao izrade Strategije razvoja održivog turizma do 2030. i Nacionalnog plana održivog turizma do 2027. godine dodijeljen konzorciju Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci, njezinu prezentaciju nakon ministrice Nikoline Brnjac izložila voditeljica projekta prof. dr. sc. Dora Smolčić Jurdana.


– Inovativna destinacijska politika, smanjenje sezonalnosti kao i uvažavanje, u teritorijanom i kalendarskom smislu, posebnih oblika turizma s naglaskom na održivost važni su dijelovi Strategije. Moramo voditi računa i o eliminaciji kaotične urbanizacije koja u pravilu donosi veliki udio najniže smještajne kvalitete.


Hrvatska se mora okrenuti sadržajima visoke dodane vrijednosti, a nikako se ne smije zaboraviti ni na implementaciju naprednih tehnologija, jer svjedoci smo velikih problema i po pitanju radne snage, da se iznimna pažnja mora posvetiti promociji zanimanja u turizmu i aktivnostima koje će omogućiti veći broj školovanog kadra, istaknula je Jurdana.


U sklopu prezentacije Strategije turizma u organizaciji Ministrarstva turizma održana su i dva panela. Na prvom “Destination Europe on the path to sustainability” razgovaralo se o razvoju održivog turizma u Europi te ulozi turizma u dugoročnom razvoju.


Na panelu su sudjelovali direktorica Regionalnog odjela za Europu u Svjetskoj turističkoj organizaciji (UNWTO) Alessandra Priante, predsjednik za turizam iz ADAC-a Karlheinz Jungbeck, voditelj Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj Ognian Zlatev te voditeljica odjela za poduzetništvo, mala i srednja poduzeća i turizam u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) Céline Kauffmann.


Drugi panel “Hrvatska – predvodnik u održivom turizmu?” stavio je fokus na hrvatski turizam te jačanje prepoznatljivosti Hrvatske kao destinacije održivog turizma te predvodnika održivog turizma na svjetskom turističkom tržištu.


Na panelu su sudjelovali gradonačelnik Šibenika Željko Burić, profesor na Veleučilištu Baltazar Drago Ružić, istraživač s Instituta za turizam Neven Ivandić, predsjednik uprave Valamar Riviere Željko Kukurin te vlasnik obiteljskog eko hotela Villa Dvor Petar Ćurlin.


Brzi oporavak


Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić govorio je o turizmu i turistima budućnosti.


– ​Zanimljivo je vidjeti kako nas vide stranci jer to upotpunjuje sliku koja je kod nas samih ponekad pretjerano kritična. Sada vidimo, na što smo i ponosni, da smo predvodnici dobrih trendova, naglasio je Staničić izrazivši zadovoljstvo što se DHT morao pomaknuti sa svojim terminom s obzirom na to da je šibenska Amadria kasnije, prema kraju godine zauzeta s brojnim kongresima.


– Hrvatska je sa snažnim oporavkom turizma krenula još lani, kada smo ostvarili 77 posto rezultata iz predpandemijskog razdoblja. Danas se naša zemlja nalazi u krugu destinacija s najbržim oporavkom turizma, a u daljnjem srednjoročnom razdoblju očekivani rast za Hrvatsku projicira se u okvirima do 5 posto godišnje.


U idućoj će godini Hrvatska biti još konkurentnija na globalnom turističkom tržištu s obzirom na ulazak naše zemlje u Schengen te eurozonu, naglasio je direktor Staničić, dodavši da smo jedna od zemalja s najbržim turističkom rastom u Europi.