Zapreke

Covid-potpore dosad u proračun moralo vratiti preko 25 tisuća poslodavaca. Radi se o preko 255 milijuna kuna

Jagoda Marić

Foto Vjeran Žganec Rogulja PIXSELL

Foto Vjeran Žganec Rogulja PIXSELL

Vlada je mijenjala i kriterije i iznose te je povrat potpora bio aktualan svaki put kad se dodavala nova zapreka za njihovo korištenje, pa su tako potporu morala vratiti 25.154 poslodavcaZAGREB – U Hrvatskoj je aktualna rasprava oko toga hoće li i kako Vlada provesti svoju namjeru da isplatu potpora za očuvanje radnih mjesta za srpanj veže uz cijepljenje, odnosno COVID-potvrde tako da bez te pomoći poslodavci ostanu za one radnike koji se nisu cijepili ili nisu preboljeli COVID-19.


Puno je još nepoznanica oko toga kako će Vlada realizirati svoj plan, tako primjerice još nema odgovora na pitanje što s radnikom koji u trenutku provjere ima COVID-potvrdu jer ima važeći negativan test, no tako je od samog početka isplate potpora za očuvanje radnih mjesta. Vlada je od ožujka prošle godine, kad je donijela odluku o toj najizdašnijoj pomoći gospodarstvu, mijenjala i uvjete i iznose. S obzirom na to da je mjera donesena žurno odmah po zatvaranju gospodarstva, putem su se utvrđivali i uvjeti pod kojima se potpora ne može dobiti ili je poslodavac mora vratiti. Povrat potpora bio je aktualan svaki put kad se dodavala nova zapreka za njihovo korištenje, a potporu je djelomično ili u cijelosti od početka njezina korištenja moralo vratiti 25.154 poslodavaca.


Kraće radno vrijeme


Do sredine prošlog tjedna za potpore za očuvanje radnih mjesta ukupno su isplaćene 11.034 milijarde kuna, a više od 25 tisuća poslodavca vratilo je gotovo 255,8 milijuna kuna potpora, podaci su koje smo dobili od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. To znači da su dosad poslodavci, nakon što je HZZ utvrdio da nemaju uvjete za dobivanje potpora ili nakon što su sami odlučili da ne žele ispunjavati neke uvjete, vratili 2,3 posto isplaćenih potpora ili svaku 43 kunu koju im je država dala kao pomoć u prevladavanju teškoća što ih je izazvala pandemija.
Iz HZZ-a nisu odgovorili na naše pitanje koliki su iznos potpora zatražili oni sami, nakon što su utvrdili da poslodavci ne ispunjavaju uvjete, a koliko su potpora nakon što su shvatili da ipak neće ispuniti uvjete vratili sami poslodavci. Zasad jedan slučaj HZZ i korisnici potpora, odnosno poslodavac nisu uspjeli riješiti sami pa je on završio i na sudu, ali HZZ ne otkriva o kojem je i kakvom slučaju riječ.


Što se tiče potpora za skraćivanje radnog vremena, ukupno je isplaćeno 223,4 milijuna kuna tih potpora i tu je povrat 16.410,01 kuna, a vraćeno je nešto više od 771 tisuću kuna, što znači da je to povrat oko 0,3 posto ukupnog iznosa isplaćenih potpora za skraćivanje radnog vremena za što se može dobiti do 3.600 kuna po radniku, a radno vrijeme se može skratiti čak do 90 posto.


Postrožene odredbe


Potpore za očuvanje radnih mjesta država je počela isplaćivati na početku prvog vala pandemije, bilo je to vrijeme najstrožih epidemioloških mjera, primjerice zaustavljen je bio javni prijevoz, radile su tek trgovine koje su prodavale prehrambene proizvode. Iako je HZZ i tada uz mjere donio i kriterije za njihovo korištenje, poput postotaka pada prihoda, zadržavanja radnika, teško da se baš svaka prijava detaljno provjeravala jer su u sljedeća tri mjeseca potpore dobivale stotine tisuća radnika. Ipak u ugovorima o dodjeli potpore koje je poslodavac sklapao s HZZ-om stajalo je i da će se potpore vratiti ako se naknadno utvrde činjenice koje su utjecale na odobravanje potpora i već je to prvih mjeseci potaknulo neke poslodavce na povrat potpora.


Po isteku prva tri mjeseca isplata potpora, Zavod za zapošljavanje je postrožio uvjete, pa je tako u kriterije dodana i odredba po kojoj poslodavci koji su nakon svibnja prošle godine dobivali potpore za očuvanje radnih mjesta tu pomoć moraju vratiti ako od 29. svibnja pa do 31. prosinca 2021. godine isplate dobit ili udjel u dobiti. Uz to potpora se mora vratiti i ako tvrtka na bilo koji način raspodijeli dobit, recimo članovima uprave ili izvršnim direktorima dodijeli vlastite dionice kao nagradu. Tada je u odluci navedeno i to da se potpora vraća u slučaju isplate bilo kakvih bonusa za postignute rezultate, isplate nagrade za rezultate rada iznad neoporezivog primitka, što znači isplatu bilo kakve nagrade iznad pet tisuća kuna. Kad je taj kriterij stupio na snagu, određeni broj tvrtki se sam odlučio vratiti potpore, a dio njih više te potpore nije ni tražio.