Pojeftinjenje

Cijene nafte pale i četvrti tjedan zaredom. Takvog trenda nije bilo još od ožujka 2020.

Hina

Reuters

Reuters

Trgovci se plaše da bi novi val covida-19 u Europi mogao usporiti oporavak gospodarstava od koronakrize, a plaše se i prodaje nafte iz strateških rezerviCijene nafte na svjetskim tržištima pale su i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, jer se trgovci plaše da bi novi val covida-19 u Europi mogao usporiti oporavak gospodarstava od koronakrize, a plaše se i prodaje nafte iz strateških rezervi.


Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošloga tjedna 4 posto, na 78,89 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 5,8 posto, na 76,10 dolara.


Pad cijena četiri tjedna zaredom nije zabilježen još od ožujka prošle godine, a još prije mjesec dana cijena barela na londonskom tržištu kretala se na najvišim razinama u tri godine, a na američkom u sedam.
Pritisak na cijene posljedica je prijetnji Washingtona da će posegnuti za naftom iz rezervi. Vlade skupine vodećih svjetskih gospodarstava razmatraju prijedlog SAD-a da koordinirano prodaju naftu iz strateških rezervi kako bi zakočile rast cijena.


„Te su prijetnje u proteklim tjednima snizile cijene nafte za oko četiri dolara i trgovci su u cijene već uračunali povećanje ponude za 100 milijuna barela”, napisali su analitičari Goldman Sachsa u bilješci.


No, smatraju i da bi prodaja bila tek kratkoročno rješenje za strukturni deficit.


Cijene nafte našle su se pod pritiskom u petak i zbog vijesti o ponovnom brzom širenju covida-19 u Europi.


Austrija je postala prva zemlja koja je ponovo odlučila uvesti potpuni ‘lockdown’ kako bi suzbila novi val zaraze koji bi mogao zakočiti gospodarski oporavak regije od koronakrize.


I Njemačka, najveće europsko gospodarstvo, upozorila je da bi zbog koronavirusa mogla posegnuti za potpunim zatvaranjem.


“Tržište (nafte) i dalje je u osnovi u dobroj poziciji, ali blokade su sada očigledni rizik… budu li i druge zemlje slijedile primjer Austrije”, naveo je u bilješci Craig Erlam iz OANDA-e.


Tržišta nafte posljednjih dana koči i jačanje dolara, što smanjuje kupovnu moć imatelja ostalih valuta, a time i potražnju za naftom.


Naime, na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici šest najvažnijih svjetskih valuta porasla i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, i to za 1 posto, pa je dosegnula najvišu razinu u posljednjih 16 mjeseci jer bi zbog visoke inflacije američki Fed mogao zaoštriti monetarnu politiku prije nego što se očekivalo.


A to bi, pak, usporilo oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva od koronakrize, a time i potražnje za energentima


Cijena barela na londonskom tržištu porasla je od početka godine oko 50 posto, zahvaljujući oporavku potražnje za naftom uslijed oporavka gospodarstava, ali i OPEC-ovom održavanju proizvodnje ispod pretpandemijskih razina.