Svjetska tržišta

Cijena nafte prošli je tjedan opet blago porasla, ali u odnosu na početak godine i dalje je u minusu 10 posto

Hina

Foto iStock

Foto iStock

Tako su cijene nadoknadile dio gubitaka od prethodnoga tjedna, kada su potonule više od 10 postoNa svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna blago porasle jer ih podržava nada trgovaca u jačanje potražnje iz Kine, no rast cijena je ograničen jer ih pritišće bojazan od bankarske krize i usporavanja rasta zapadnih gospodarstava.


Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošloga tjedna 2,8 posto, na 74,99 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 3,8 posto, na 69,26 dolara.


Tako su cijene nadoknadile dio gubitaka od prethodnoga tjedna, kada su potonule više od 10 posto.
Rast cijena ponajviše se zahvaljuje nadi trgovaca u ubrzanje rasta kineskog gospodarstva, najvećeg svjetskog uvoznika nafte, što bi trebalo ojačati potražnju.


Investicijska banka Goldman Sachs objavila je prošloga tjedna da potražnja Kine za svim kategorijama robe kontinuirano raste, pri čemu je potražnja za naftom premašila 16 milijuna barela dnevno.


Podršku cijenama pruža i slabljenje dolara jer time nafta postaje jeftinija za kupce u drugim valutama, pa stoga jača i potražnja.


S druge strane, cijene su pod pritiskom zbog daljnjeg povećanja kamatnih stopa jer na taj način središnje banke u zapadnom dijelu svijeta nastoje suzbiti inflaciju.


Prošloga su tjedna kamate povećali američki Fed i britanska središnja banka, za 0,25 postotnih bodova. Trgovci se nadaju da se bliži kraj ciklusu povećanja kamata, no to će ovisiti o kretanju inflacije.


U svakom slučaju, rast zapadnih gospodarstava usporava, a taj će se trend zbog rasta troškova kreditiranja nastaviti, što znači da će potražnja za energentima oslabiti.


Trgovci se plaše i da bi američko, ali i europsko gospodarstvo moglo uroniti u recesiju, ako se financijski problemi u nekim bankama preliju na druge, što bi moglo dovesti do bankarske krize.


Posljednjih mjeseci cijene nafte kreću se u relativno uskom rasponu, no u odnosu na početka godine trenutno su u minusu više od 10 posto.