Kraj drame?

Cedar dobio novi time-out za spas od stečaja: “Postoje realni izgledi da se uskoro odblokira račun”

Orjana Antešić

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Dužnik se na ročištu izjasnio da se intenzivno radi na osiguranju prekinutog kreditnog dotoka te da postoje realni izgledi da se odblokira račun i tvrtku makne s ruba stečajaDrvoprerađivački pogoni Cedra u Vrbovskom dobili su još jedan »time-out« za deblokadu računa.


Kako doznajemo na Trgovačkom sudu u Rijeci, ročište koje se trebalo održati sutra odgođeno je za 9. prosinca, i to na traženje dužnika koji se izjasnio da se intenzivno radi na osiguranju prekinutog kreditnog dotoka financijskih sredstava te da postoje realni izgledi da se u kratkom roku odblokira račun i tvrtku makne s ruba stečaja.


Poslovne teškoće ovog velikog drvoprerađivača, koji je u pogonima svoje stare pilane ne tako davno prerađivao više od 180.000 kubičnih metara bukovih trupaca godišnje, eskalirale su početkom ove godine.


Član obitelji tražio milijune
Odobreni kredit za financijsko restrukturiranje i završetak modernizacije pilane u Vrbovskom nakon samo jedne proslijeđene tranše je prekinut, a »poklopilo« se i da je račun tvrtke blokirao jedan član uže vlasnikove obitelji, koji je aktivirao zadužnicu radi isplate dospjelih potraživanja po osnovi prepuštanja poslovnog udjela u vlasništvu Cedra.


Sredinom svibnja ove godine Fina, zbog neprekidne blokade računa tvrtke Cedar duže od 120 dana, automatizmom podnosi Trgovačkom sudu u Rijeci prijedlog za otvaranje stečaja.


U srpnju je održano prvo ročište po ovom predmetu i u tom trenutku konstatiralo se da je račun Cedra u blokadi zbog iznosa od 6,3 milijuna kuna, od čega se glavnina, više od 90 posto, odnosila na potraživanja jednog vjerovnika, već spomenutog člana uže obitelji.


Aktiva od pola milijarde kuna


Predstavnici Cedra, vlasnik tvrtke Darko Prodan i njegov opunomoćenik, na ročištu su apostrofirali visoku aktivu tvrtke od gotovo pola milijarde kuna. To je u svom izvješću za sud konstatirala i privremena stečajna upraviteljica, koja je svoje podatke bazirala na financijskim izvješćima Cedra za 2020. godinu i bruto bilance s kraja travnja ove godine.


Darko Prodan, vlasnik tvrtke Cedar / Foto Marinko Krmpotić

Darko Prodan, direktor poduzeæa “Cedar”


Dugotrajna imovina ovog drvoprerađivača iznosila je ukupno 436 milijuna kuna, kratkotrajna 62 milijuna kuna, pri čemu se materijalna imovina – koja se sastoji od zemljišta, građevinskih objekata, postrojenja, opreme, alata, transportne i slične materijalne imovine – procjenjivala na iznos od gotovo 300 milijuna kuna.


Doduše, u bilanci Cedra evidentiran je pozamašan iznos obveza – gotovo 320 milijuna kuna dugoročnih i 88 milijuna kratkoročnih obveza.


Dodatna dva mjeseca


Na srpanjskom ročištu konstatirano je da tvrtka ima 31 zaposlenog, a uzet je u obzir i podnesak jednog od poslovnih partnera Cedra s potraživanjima od 11 milijuna kuna, koji su prema sudu iskazali uvjerenje da će se ovaj veliki drvoprerađivač uspjeti izvući iz svojih poslovnih i financijskih poteškoća.


Sutkinja je i tada uvažila zahtjev za prolongatom, pa je vlasnik Cedra dobio rok do 29. rujna, a sada još dva dodatna mjeseca da riješi i deblokira račun.