Posljedice koronavirusa

Cappelli najavio mjere pomoći turizmu, uključuju odgode plaćanja po modelu “3 plus 3”

Hina

Foto Roni Brmalj

Foto Roni BrmaljZAGREB Turističkom sektoru su najvažnije mjere odgode plaćanja, primjerice boravišne pristojbe, turističke članarine i slično, i to po modelu “tri plus tri”, izjavio je u ponedjeljak ministar turizma Gari Cappelli.


Mjere pomoći gospodarstvu zbog aktualne situacije oko koronavirusa još se “peglaju” i dogovaraju, kako bi sutra poslijepodne bile na sjednici Vlade, nakon toga u Saboru, a kako bi se usvojile do kraja tjedna i objavile u Narodnim novinama tako da neke od tih mjera zažive od sljedećeg tjedna, rekao je Cappelli novinarima nakon sastanka s predstavnicima gospodarskih resora u Vladi.


“Nama je bitno da idu odgode, recimo odgoda plaćanja boravišne pristojbe, turističke članarine, hotelijerima plaćanje koncesija u kampovima na turističko zemljište, da uz sve to idu odgode ‘tri plus tri’. U tom smjeru idemo – da se ovisno o događanjima tri plus tri mjeseca odgađa plaćanje”, istaknuo je ministar turizma.
Na taj način, dodaje Cappelli, vjerojatno će se rješavati i plaće, sve što se može rješavati odmah hitno i da smo sigurni da sljedećih šest mjeseci to možemo pokriti.


No, ističe kako su turističkom sektoru bitne i neke mjere koje su u nadležnosti lokalnih jedinica, kao što su paušalni porez po krevetu u obiteljskom smještaju, komunalna naknada ili porez na terase i sl.


“Moramo iskoordinirati to, da li da se i tu prolongira plaćanje na ‘tri plus tri, ili slično. To još s njima moramo vidjeti točno, konkretno da predstavnici jedinca lokalne samouprave kažu u kom smjeru ići”, rekao je Cappelli, koji se nada da će se i te mjere znati za dan-dva.


Ne bi bilo dobro donositi mjere kojima bi se preko noći rezali prihodi lokalnih jedinica, kaže ministar, koji je uvjeren kako će se i za to uspjeti naći način za odgodu plaćanja. To ćemo znati za dan-dva, rekao je.


“Sutra idemo s mogućnošću odgode. To je poanta za prvi korak. Ako situacija bude još teža, eventualno ćemo ići na neplaćanje ili slično”, zaključio je Cappelli.