Analiza

Brojke koje najavljuju rast BDP-a: Osim trgovine, u travnju rekordno rasla i industrija

Jagoda Marić

Foto Kristina Štedul Fabac PIXSELL

Foto Kristina Štedul Fabac PIXSELL

U prva četiri mjeseca ove godine industrijske proizvodnja je porasla za 8,4 posto u odnosu na isto razdoblje 2020. godine, a u travnju je zabilježen rast u svih pet sektoraZAGREB – Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj raste već peti mjesec za redom.


U travnju je, u odnosu na isti mjesec prošle godine, zabilježila rast od 17,3 posto, što je rekordni rast od 2001. godine, od kada Državni zavod za statistiku vodi te podatke. DZS je podatak o rekordnom rastu industrijske proizvodnje objavio samo tri dana nakon što je priopćio da je u travnju i promet u trgovini na malo ostvario rekordan rast od 34,4 posto. U odnosu na prethodni mjesec, odnosno ožujak ove godine, industrija je ipak usporila, odnosno pala je za 2,1 posto, ali petomjesečni rast u odnosu na prošlu godinu još je jedan pokazatelj da se gospodarstvo počelo oporavljati nakon pada u pandemiji, ali je usporavanje industrije zapravo počelo prije toga, odnosno još u studenome 2019. godine.


U prva četiri mjeseca ove godine industrijske proizvodnja je porasla za 8,4 posto u odnosu na isto razdoblje 2020. godine, a u travnju je zabilježen rast u svih pet sektora, a najviše, za 138,7 posto, u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju. Za 19,5 posto porasla je proizvodnja intermedijarnih proizvoda, a proizvodnja energije za 18 posto. Proizvodnja kapitalnih proizvoda veća je 14,1 posto, a proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju 11 posto. Prerađivačka industrija koja čini 80 posto proizvodnje rasla je u travnju ove godine, u odnosu na isti lanjski mjesec, za 16,4 posto, dok je u prva četiri mjeseca ove godine za osam posto veća nego u isto razdoblju prošle godine.
Analitičari RBA-a ističu da prvi pokazatelji za drugo tromjesečje, prvo rast prometa u maloprodaji, pa sada industrije, »ohrabruju očekivanja o snažnom oporavku gospodarstva, unatoč visokoj razini neizvjesnosti«.


– Uz to, poslovna očekivanja u industriji tijekom travnja zabilježila su blagi rast u odnosu na ožujak. Ipak, treba napomenuti da su svi pokazatelji i dalje ispod razdoblja prije početka pandemije te da su snažne stope rasta posljedica i učinka baznog razdoblja, upozoravaju iz RBA-a.