Borba s inflacijom

Britanski regulator će svaka tri mjeseca preispitivati gornju granicu za potrošačke račune

Hina

Foto: iStock

Foto: iStock

Razina cijena u travnju je u odnosu na isti lanjskim mjesec skočila za 54 posto, a predviđa se da će ponovno rasti u listopaduBritanski energetski regulator Ofgem priopćio je u ponedjeljak da planira preispitati gornju granicu za potrošačke račune svako tromjesečje, a ne dvaput godišnje, kako bi pravovremeno reagirao na tržišne cjenovne oscilacije.


Britanija je 2019. uvela gornju granicu cijena kako bi spriječila tvrtke da previše naplaćuju potrošačima, ali rast cijena na veleprodajnim tržištima nakon ponovnog otvaranja globalnog gospodarstva zbog ukidanja blokada povezanih s covidom i ruske invazije Ukrajine,natjerao ju je na povećanje te granice.


Razina cijena u travnju je u odnosu na isti lanjskim mjesec skočila za 54 posto, a predviđa se da će ponovno rasti u listopadu.
Ofgem je priopćio kako bi prelazak na tromjesečni pregled značio da bi gornja granica više odražavala trenutne tržišne cijene, a potrošači bi se brže okoristili i od eventualnog pada cijena.


“Prošla godina pokazala je da moramo promijeniti gornju granicu cijena kako bi dobavljači mogli bolje upravljati rizicima u ovim neviđenim tržišnim uvjetima”, rekao je izvršni direktor Ofgema Jonathan Brearley.