Iskorištavanje pregovaračke snage?

AZTN pokrenuo upravni postupak protiv Plodina, istražuju se nepoštene trgovačke prakse

Hina

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) u četvrtak je objavila da je, na temelju Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, pokrenula upravni postupak utvrđivanje iskorištavanja značajne pregovaračke snage nametanjem nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom protiv riječkog trgovačkog lanca Plodine.


Taj je upravni postupak »rezultat analize jednog od ugovora tog društva s njegovim dobavljačem u kojem je Agencija utvrdila postojanje jedne ili više nejasnih i/ili spornih odredbi, što dovoljno ukazuje da postoje indicije za pokretanje postupka Agencije po službenoj dužnosti«, navodi se u priopćenju objavljenom na internet stranicama AZTN-a.


Iz Agencije najavljuju da će u tom upravnom postupku ispitati sve elemente koji se odnose na sadržaj i realizaciju tog poslovnog odnosa.Ističu pritom i kako samo pokretanje upravnog postupka protiv određenog trgovca, ili otkupljivača i/ili prerađivača ne znači nužno utvrđenje povrede Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi, već je Agencija obvezna u postupku utvrditi sve relevantne činjenice i okolnosti, odnosno konkretne dokaze koji potvrđuju indicije koje su bile razlog za pokretanje postupka. Na temelju konačno utvrđenog činjeničnog stanja, Agencija će donijeti meritornu odluku, navodi se u objavi, uz napomenu kako zbog zaštite poslovnih tajni, AZTN ne može komentirati niti iznositi detalje o postupku koji je u tijeku.Iz Agencije najavljuju i da će odluku kojom okončavaju pojedini postupak u cijelosti objaviti na svojim mrežnim stranicama.