Ravnatelj HZZ-a

Ante Lončar: Nedostaje oko 50 do 60 tisuća sezonaca

Aneli Dragojević Mijatović

Ante Lončar / Foto Vedran Karuza

Ante Lončar / Foto Vedran Karuza

Nedostatak radne snage za sezonu zamijenit će se uvozom stranih radnika, ističe Ante LončarAnte Lončar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kazao je da što se tiče hrvatskog tržišta rada, možemo reći da smo u dinamičnoj situaciji, jer danas, kaže, imamo 116.000 nezaposlenih osoba i može se reći da proteklih nekoliko godina imam konstantan pad registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj koja je danas na razini od 6 posto.


Foto galerija: Konferencija Novog lista "Optimizacija tržišta rada 2024." Foto: Vedran Karuza


Pad nezaposlenosti


– Isto tako možemo reći da očekujemo i s obzirom i na nadolazeću turističku sezonu da će doći i do daljnjeg pada nezaposlenosti u Hrvatskoj, a taj nedostatak radne snage će se zamijeniti uvozom stranih radnika.


Najviše ih je u graditeljstvu, i povezano s ugostiteljstvom i hotelskim smještajem, odnosno povezano s turističkom sezonom.
Projekcije su da samo za sezonsko zapošljavanje na razini Republike Hrvatske nedostaje oko 50 do 60 tisuća radnika, kaže Lončar.Ravnatelj HZZ-a izjavu je dao na današnjoj konferenciji Novog lista Optimizacija tržišta rada 2024., što se održava u hotelu Ambasador u Opatiji.


Konferenciju opširnije pratimo OVDJE.


Hrvatskoj nedostaje čak 200.000 radnika. Kako riješiti taj problem i je li uopće moguć povratak domaće radne snage?Na pitanje novinara kako će se na uvoz radne snage i općenito tržište rada odraziti novi Zakon o strancima, Lončar veli da taj zakon još nije stupio na snagu, Vlada ga je, kaže, prihvatila i uputila u saborsku proceduru, tako da se očekuje njegovo prihvaćanje.


O uvozu radne snage


– Temeljem onoga što je najavljeno na prezentaciji tog zakona, predložene zakonske izmjene u kojima sudjelujemo i mi kao HZZ, idu ka poboljšanjima, da se uvede i dodatna regulativa na tržište rada oko uvoza radne snage.


U prvom redu, jedan dio propisa će se odnositi na status tih radnika u Hrvatskoj, s druge strane će se regulirati dodatni položaj agencija za zapošljavanje koje uvoze radnu snagu, ističe Lončar i dodaje da će kada zakon stupi na snagu, HZZ kao jedno od operativnih tijela koja ga provode biti spreman.


– Taj zakon ne bi trebao predstavljati “usko grlo” nego će dodatno poboljšati situaciju na način da se od poslodavaca očekuje ozbiljnost u radu, da na vrijeme pripremaju radnu snagu, a isto tako da dobijemo i dobar dio adekvatne radne snage sa zadovoljavajućom kvalitetom i vještinama, rekao je Lončar odgovarajući na pitanja novinara.