Kineska grupa

Alibaba očekuje slabiji rast godišnjih prihoda, potrošnja posustaje

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Glavni su uzroci skromnijeg rasta sve žešća konkurencija i posustajanje potrošnje u KiniKineska skupina za internetsku trgovinu Alibaba Group Holding izvijestila je da očekuje skromniji rast godišnjih prihoda zbog slabije potrošnje, žešće konkurencije i strožeg regulatornog nadzora koji je utjecao na ljetno tromjesečje.


U drugom fiskalnom tromjesečju koje je završilo u rujnu prihod najveće svjetske internetske trgovine porasli su za 29 posto, najslabije u zadnjih šest tromjesečja, dosegnuvši 200,69 milijardi juana (31,44 milijarde dolara).


Prilagođena neto dobit niža je 39 posto nego u istom prošlogodišnjem tromjesečju, kliznuvši na 28,52 milijarde juana.
Prihod u internetskoj maloprodaji u Kini, ključnom dijelu Alibabinog internetskog poslovanja, uvećan je za trećinu, na 126,83 milijarde juana, a isti je rast bilježio i odjel poslovanja u oblaku, s prihodom od 20 milijardi juana.


Za trećinu je porastao i prihod od maloprodaje i veleprodaje u inozemstvu, poskočivši na 15,01 milijardu juana.


U Alibabi očekuju da će im prihod u fiskalnoj godini koja završava u ožujku iduće godine porasti 20 do 23 posto.


Glavni su uzroci skromnijeg rasta sve žešća konkurencija i posustajanje potrošnje u Kini, rekao je ulagačima izvršni direktor kompanije Daniel Zhang.


Kineski su potrošači suzdržaniji u potrošnji nakon novih valova zaraze covidom 19, redukcija potrošnje struje i previranja na tržištu nekretnina, napominje BBC.


Alibaba je početkom godine priopćio da namjerava uložiti velike iznose u Taobao Deals, odjel fokusiran na siromašnije gradove, i u inicijative za fizičku maloprodaju.


Velike kineske tehnološke tvrtke našle su se ove godine pod pojačanim regulatornim nadzorom zbog navodnog kršenja zakona o ravnopravnom tržišnom natjecanju, što je utjecalo na rezultate digitalne tvrtke za prijevoz Didi Global i društvene mreže Tencent Holdings.


Osnivač Alibabe Jack Ma uglavnom se ne pojavljuje u javnosti otkako je prošle godine kritizirao kineski regulatorni sustav.


Vlasti su prije godinu dana blokirale inicijalnu javnu ponudu dionica Alibabine financijsko tehnološke podružnice Ant Group, vrijednu 37 milijardi dolara, a ovog su proljeća Alibabi izrekle rekordnu novčanu kaznu od 2,8 milijardi dolara zbog gušenja konkurencije.