Dobri rezultati

ACI u prvih pola godine povećao prihode za čak 12 milijuna u odnosu na lani

Alenka Juričić Bukarica

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Vodeća nautička tvrtka u Hrvatskoj ostvarila je porast zarade u prvih šest mjeseci 2021. godine u odnosu na lani Vodeća nautička tvrtka u Hrvatskoj, Adriatic Croatia International Club za djelatnost marina d.d. (ACI), u prvih šest mjeseci 2021. godine povećala je prihode od prodaje za 18 posto, odnosno za 12 milijuna kuna, javili su iz tvrtke.


Značajan rast prihoda ostvaren je kod usluge dnevnog veza koji bilježi trostruko povećanje u odnosu na usporedni period. Povećanje prihoda od dnevnog veza iznosi 5,9 milijuna kuna.


Rezultat je to veće posjećenosti ACI marina u drugom kvartalu ove godine uslijed činjenice da je Društvo osiguralo pretpostavke za siguran boravak nautičara, pridržavanjem svih preporuka stručnjaka i cijepljenjem djelatnika marina.
Paralelno s dnevnim vezom povećani su i prihodi od ostalih usluga nautičarima, koji su u odnosu na lani veći za 1,5 milijuna kuna što predstavlja povećanje od 37 posto.


Prihod od godišnjeg veza ostvaren je na lanjskoj razini s time da je vlasnicima plovila na godišnjem vezu odobreno ukupno 3,8 milijuna kuna popusta što predstavlja povećanje popusta za 2,9 milijuna kuna u odnosu na prvo polugodište 2020. godine.


U ACI-ju navode kako su u ovom poslovnom razdoblju, koje i dalje obilježava neizvjesnost zbog nastavka pandemije, u fokusu bile aktivnosti usmjerene na očuvanje stabilnosti poslovanja i zdravlja djelatnika, klijenata i poslovnih partnera.


Isto tako navode i kako je nerevidirano izvješće o rezultatima poslovanja pokazalo da dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 29,2 milijuna kuna, što predstavlja porast od 7,8 milijuna kuna.


U ovom lancu marina, u većinskom državnom vlasništvu, ističu i kako je u odnosu na prošlu godinu, sezona započela u značajno dinamičnijem ritmu, prvenstveno po pitanju realiziranih fizičkih i financijskih pokazatelja dnevnoga veza.


Također, slijedom ranije preuzetih obveza i investicija, ACI je u prvoj polovini ove godine realizirao ulaganja u ukupnoj vrijednosti od 19,8 milijuna kuna.


Značajnija ulaganja odnose se na investicije s ciljem podizanja standarda i kvalitete, prvenstveno u ACI marinama Korčula, Vodice, Skradin i Opatija, dok su u pripremi daljnje aktivnosti u ACI marinama u Trogiru, na otocima Žut i Piškera te u Milni i gradu Rabu.


U najvećoj hrvatskoj nautičkoj tvrtki su u narednom poslovnom razdoblju fokusirani na produljenje rokova trajanja koncesija i realizaciju započetih investicija.


– Koncesije gotovo svih ACI-jevih marina istječu 2030. godine, zbog čega smo započeli intenzivne aktivnosti, jer je produljenje koncesija od ključnog značaja za daljnja planiranja i ulaganja u sustav ACI marina.


U tom smjeru, značajan iskorak za ACI predstavlja i širenje portfelja marina dobivanjem koncesije društva ACI – Gitone na razdoblje od 30 godina za luku nautičkog turizma u Porto Barošu, buduću ACI marinu Rijeka, što će utjecati na daljnje strateško određenje kompanije, istaknuo je predsjednik Uprave ACI-ja Kristijan Pavić.


S ciljem osiguravanja preduvjeta za što stabilniju ljetnu sezonu i dolazak gostiju, ACI se aktivno uključio u projekt Safe Stay in Croatia. Osim osiguravanja svih potrebnih preduvjeta za testiranje turista u pojedinim ACI marinama, u ACI-ju je zabilježen i visok odaziv više od 70 posto cijepljenih djelatnika.


Na zatvorenom dijelu 71. sjednice Vlade donijet je Zaključak kojim se predlaže Nadzornom odboru društva ACI imenovanje Kristijana Pavića direktorom društva, do imenovanja člana Uprave društva putem javnog natječaja, na razdoblje od najduže šest mjeseci, jer mu dosadašnji mandat istječe 12. kolovoza, dakle, kroz nekih dva tjedna.