Šef Generalskog zbora

General Miljavac o Skeji i uzvikivanju “Za dom spremni”: “Oni iz HOS-a u Oluji nisu ni sudjelovali”

Portal Novi list

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Nikako mi nije mi jasno zašto im je to toliko važno, zašto to forsiraju. Oni u Oluji nisu sudjelovali, ali uzimaju si za pravo da uzmu dio medijskog prostora. Ne znam dokle će to ići, rekao je Pavao MiljavacMarko Skejo i HOS-ovci i ove su godine na obljetnici Oluje u Kninu uzvikivali “Za dom spremni”. Ondje su došli položiti vijence, a Skejo je tom prilikom održao živopisan govor u kojem je ustvrdio kako je “hrvatska vojska srpskoj kobri satrala glavu”.


Nastup Skeje i HOS-ovaca je za N1 komentirao predsjednik Generalskog zbora i umirovljeni general Pavao Miljavac.


“Meni je to već dosadno”, rekao je Miljavac.


“Zašto to forsiraju?”
Poručuje da je o tome već više puta govorio. On ističe kako odaje pijetet poginulim HOS-ovcima koji su se borili od Dubrovnika do Vukovara.


No, ponavlja još jednom, samo treba vidjeti govor predsjednika Franje Tuđmana iz 1992. godine, kad je poručio da bi bilo pitanje bi li imali Hrvatsku da smo nastavili s tim govorima, obilježjima i tom politikom.


“Nikako mi nije mi jasno zašto im je to toliko važno, zašto to forsiraju. Neka ljudi sami procjene što znači to javno uzvikivanje. Ako baš hoćete, oni u Oluji nisu sudjelovali, ali uzimaju si za pravo da uzmu dio medijskog prostora. Ne znam dokle će to ići. Ovisi o vlastima”, rekao je Miljavac.


Božinović: Poklič zabranjen i kažnjiv


Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u četvrtak, po pitanju uzvikivanja ustaškog pozdrava “Za dom spremni” u Kninu, kako je taj poklič zabranjen te da će policija sigurno napraviti sve što je u skladu sa zakonom.


“Nemam konkretan uvid ili neko izviješće što se dogodilo. Taj poklič je zabranjen, kažnjiv i policija će sigurno napraviti sve što je u skladu sa zakonom”, rekao je novinarima Božinović tijekom proslave 26. obljetnice VRO Oluja.


Dodao je da o konkretnom slučaju ne može u ovome trenutku govoriti.


“Znate da je ovdje policija puno puta prijavila korištenje tog pokliča, ali nije to uvijek dobilo svoj pravosudni epilog”, kazao je.