Fra Jozo Čirko

Fratar koji se raduje podignutim desnicama i razbijenim glavama, slavio misu za torcidaše: “To su moji ministranti”

Portal Novi list

Fra Jozo Čirko / Foto Ivo Cagalj/PIXSELL

Fra Jozo Čirko / Foto Ivo Cagalj/PIXSELL

Zvali su me jer poznajem sve. To su dečki koji su kod mene u crkvi ministrirali i koje poznajem od njihova rođenja, kaže fra Jozo Čirko.Kontroverzni fra Jozo Čirko danas je u splitskoj crkvi svetog Dominika predvodio misu za torcidaše koji su privedeni nakon divljanja na autocesti i napada na policajce.


Uoči mise, prenosi Slobodna Dalmacija, fra Čirko je rekao da će moliti za duhovni mir obitelji i djece koji su u pritvoru te da istina izađe na vidjelo.


Djeca iz normalnih obitelji


“Molit ćemo da sutkinjama koje budu donosile odluke Bog da mudrosti da donose odluke po istini i pravdi, a ne prema nekakvom nalogu.
Molit ćemo i za policajce i djecu koja su ozlijeđena da se što prije oporave i vrate na svoje dužnosti i u svoj normalan život. Za sve ćemo moliti”, rekao je Čirko.


Mnogi su ga, kaže, kontaktirali kada se saznalo da će održati misu, pa i majke uhićenih navijača.


“Zvali su me jer poznajem sve. To su dečki koji su kod mene u crkvi ministrirali i koje poznajem od njihova rođenja.


Nisu to meni neki strani tipovi nego djeca koju poznajem preko 18 godina.


Njihove obitelji su normalne i nisu disfunkcionalne. Djeca su se našla na krivom mjestu u krivo vrijeme”, rekao je.


Nisam ja, molili su me


Fra Čirko je za N1 kazao kako nije on odlučio održati misu, nego da su ga navijači Hajduka molili za to. Osvrnuo se i na večerašnju utakmicu finala Kupa između Hajduka i Rijeke.


Policija finale Kupa smatra utakmicom visokog rizika, kao i derbi Dinama i Hajduka prošle subote, nakon kojeg je na autocesti došlo do napada torcidaša na policajce.


“Želio bih da naša Torcida danas pokaže mir, da nisu nikakvi divljaci nego dobri momci, navijači koji daju potporu svom klubu i da neće ovo iskorištavati za stvari koje nemaju veze s nogometom”, rekao je Čirko.


Pucati nije mala stvar


Na pitanje što misli da se dogodilo na autocesti prošlog vikenda, odgovorio je da ne zna.


“Auto ovih momaka koje poznajem je bilo 57. u koloni, izašli su vidjeti što se događa i privedeni su”, rekao je.


Osvrnuo se i na postupanje policije kazavši kako “pucati iz vatrenog oružja nije mala stvar”.


“Zaista me kao čovjeka i svećenika zanima što se dogodilo”, rekao je.


Zaključio je: “Poznajem te mlade, s njima treba razgovarati, podučiti ih, ne vući ih po sudovima.”


Sretan zbog razbijenih glava


Fra Jozo Čirko za sebe voli govoriti da je moderan, a u fokus javnosti došao je prije desetak godina, nakon sramotnog napada na sudionike gay pridea u Splitu.


Tom prilikom je izjavio kako je sretan što su slike razbijenih glava i podignutih desnica obišle svijet, jer se time ”pokazalo da Split ne trpi nenormalno ponašanje’’.


”Nisam vidio nikakvo nasilje i nerede u subotu, ono je bila normalna reakcija ljudi na nešto što je neprirodno. Zašto se nisu organizirali i ‘prajdali’ negdje gdje ih nitko ne vidi?


Neka traže svoje slobode za stolom, u Saboru, a ne na ulici. Kad su građani izišli na Rivu kako bi podržali naše generale, političari su to osudili, a kad su to učinili pederi i lezbače, onda ni riječi.


Isto tako, sada se više nitko ne pita koliko je ta parada koštala građane, a kad je dolazio Sveti Otac, mediji su se i te kako o tome raspisali”, izjavio je fra Jozo Čirko 2011. godine za Slobodnu Dalmaciju.