Napad na civile

FOTO/VIDEO Rusi raketirali trgovački centar u Kremenčuku, bio je pun ljudi: “Ovo je horor, zidovi se ruše”

Portal Novi list

Foto Reuters

Foto Reuters

U trgovačkom centru u trenutku napada bilo je više od tisuću civila. Stižu prvi podaci o žrtvama...Rusi su upravo raketirali trgovački centar u Kremenčuku, gradu u središnjoj Ukrajini na rijeci Dnjepar. Objekt je u trenutku napada bio pun ljudi.Predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da je u trgovačkom centru, gdje i dalje bjesni požar, bilo više od tisuću civila.
“Nemoguće je i zamisliti broj žrtava. Beskorisno je očekivati ljudskost od Rusije”, napisao je Zelenskij na Telegramu.Broj žrtava za sad nije poznat, ali guverner oblasti Poltava Dmitro Lunin potvrdio je da ih ima.


“Nažalost, imamo žrtava. Više detalja uskoro”, objavio je Lunin.Gradonačelnik Kremenčuka također je potvrdio da u ruskom napadu ima mrtvih i ranjenih, ali nije iznosio brojke.Zamjenik šefa ureda ukrajinskog predsjednika Kirilo Timošenko rekao je da su najmanje dvije osobe poginule, a 20 ih je ranjeno u raketnom napadu na trgovački centar.Devet ranjenih je u teškom stanju nakon raketnog udara na grad Kremenčuk.


Dopisnik Economista, Oliver Carroll, izvještava o horor scenama na listu napada.Svjedok s kojim je razgovarao telefonom ispričao mu je da su ljudi i dalje u zgradi, a da se zidovi počinju rušiti.Na snimkama koje kruže društvenim mrežama vidi se kako vatra bjesni i dim izbija iz cijelog trgovačkog centra, a u blizini su parkirana vatrogasna vozila.Nexta TV objavila je snimku na kojoj se vide stanovnici kako se priključuju ekipama hitne pomoći u spašavanju žrtava ruskog napada.Kremenčuk je industrijski grad koji je prije ruske invazije imao 217.000 stanovnika, a ondje je smještena najveća rafinerija nafte u Ukrajini.Ruska vojska je zadnjih dana pojačala raketiranje civilnih objekata u Ukrajini.U jučerašnjem napadu na stambenu zgradu u Kijevu jedna je osoba poginula, a petero ih je ranjeno, uključujući i 7-godišnju djevojčicu, inače državljanku Rusije, koju je ruska raketa ostavila bez oca.Djevojčica Ženja nalazi se na liječenju u dječjoj bolnici u Kijevu.“Ranjena je i njezina majka. Inače, djevojčica je državljanka Rusije.Kod nas joj ništa nije prijetilo, bila je potpuno sigurna dok sama Rusija nije odlučila da su im sada svi neprijatelji – žene, djeca, vrtići, stambene zgrade, bolnice, željeznica”, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u obraćanju javnosti.