Blue Growth Kvarner 2030

FOTO/VIDEO Pogledajte fantastičnu vizuru buduće ACI marine Rijeka u Porto Barošu

Alenka Juričić Bukarica

Cijela marina će biti površine oko 106.000 metra kvadratnih od čega oko 30.000 kopneni dio. Planirano je oko 230 vezova za brodove koji će biti prosječne dužine 16 metara, s time da će se moći vezivati i brodovi do 100 metara.Konfencija Blue Growth Kvarner 2030 koju su zajednički organizirali Lurssen, ACI, ACI Gitone, Gitone i Novi list u drugom dijelu konferencije u panelu Plavi rast – Kvarner stavila je naglasak na projekt ACI marine Rijeka, prvoj zelenoj i digitalnoj marini na Jadranu, projektu tvrtke ACI-Gitone. U raspravi su, naime, sudjelovali  Kristijan Pavić, predsjednik Uprave ACI-ja,  Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarnera, Josip Ostrogović, član Uprave ACI-ja za investicije, marketing i maloprodaju, Nina Perko, ravnateljica Uprave pomorstva pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, te Anđelko Petrinić, direktor tvrtke ACI-Gitone.Josip Ostrogović je tako u uvodnom dijelu istaknuo kako će ACI marina biti u svemu – vrhunska. Cijela marina će biti površine oko 106.000 metra kvadratnih od čega oko 30.000 kopneni dio. Planirano je oko 230 vezova za brodove koji će biti prosječne dužine 16 metara, s time da će se moći vezivati i brodovi do 100 metara.
– Preko 2.600 kvadrata će biti pod fotonaponskim ćelijama, otkrio je Ostrogović. Isto tako je dodao i kako će ACI marina Rijeka biti otvorena za sve stanovnike te kako je kroz prostor marine definiran i koridor za barke iz Mrtvog kanala.


Foto galerija: Panel Novog lista "Blue Growth - Kvarner" Foto: Vedran Karuza


– Rijeka je do sada bila tranzitni grad što se tiče turizma, a ovaj će nam projekt omogućiti da gosti ovdje ostanu ovdje puno više dana. I siguran sam da će ovaj prostor postati u budućnosti centar cijele Rijeke, istaknuo je Ostrogović. Govoreći o značaju buduće marine za gospodarstvo i zajednicu, Ostrogović je, pak, kazao kako će buduća ACI marina Rijeka će zaposliti 132 djelatnika, no tu su i komplementarne djelatnosti koje će multiplicirati broj zaposlenih, bilo da se radi o servisima, ugostiteljskoj djelatnosti, trgovinama…


Završna riječ Böcka i Filipovića

Marko Filipović, gradonačelnik Grada Rijeke , i Johannes Böck, predsjednik Uprave, Gitone Kvarner d.o.o., sudjelovali su u zaključnom B2B sastanku zaključivši svojim razmišljanjima današnju konferenciju.


Riječki je gradonačelnik, naime, osvrnuvši se na projekt Aci marine Rijeka, ali i neke druge projekte koji su u najavi na ovalnoj crti grada, kazao kako su ovo projekti koji vraćaju Rijeku moru, kamo i pripada te mijenjaju lice grada.


– Sadašnja obalna crta je duga 25 kilometara i mnogi projekti koji će se realizirati u narednim godinama su na njoj. Sama ACI marina Rijeka mijenja centar grada, te nas čeka jako puno promjena, ne samo nautičkog dijela, nego i u samom centru grada, kazao je Filipović .


Johannes Böck, je, pak ukazao na bogatu pomorsku povijest Rijeke, kao i turističku povijest susjedne Opatije.


– Vraćamo se tome što je ovo područje bilo. Rijeka će imati potencijal inovacijskog huba, Opatiji dalje razvijamo u turističkom smislu, a i s turističkog aspekta se Rijeka i Opatijska rivijera nadograđuju te je naša ideja povezati ih i morskim putem, istaknuo je Predsjednik Uprave tvrtke Gitone Kvarner, koja je s ACI-jem dakle osnovala tvrtku ACI-GITONE, nositelja projekta ACI marine Rijeka.

Anđelko Petrinić, je, na pitanje u kojoj je fazi ishođenje papirologije, kazao je kako se u studenom prošle godine krenulo s pripremom projektne dokumentacije.
– Pod uvjetom da se sve odvija po planu, početak građevinskih radova mogao bi biti sredinom iduće godine. Morski dio marine mogao bi biti otvoren 2024., a cijela marina 2026., najavio je Petrinić, ali i kazao kako je ACI – Gitone zainteresiran i za proširenje koncesije od Bunkera do Rive Buduli, međutim, uvjet je ishodovana uporabna dozvola.


Nina Perko, je kazala kako će ovakva luka nautičkog turizma podići standarde gradnje uvažavajući pravila zelene tranzicije.


Govoreći, pak, o činjenici da će nova marina imati najvišu razinu kvalitete, pet sidara, Kristijan Pavić, je pojasnio kako 5 sidara prije svega znači luksuz, a za što je primjer ACI marina Rovinj.


– Riječka će marina biti ono što imamo u Rovinju uz iskorak u zelene i digitalne tehnologije što joj daje dodatnu vrijednost, istaknuo je predsjednik Uprave ACI-ja. Podsjetio je kako su ACI i Gitone u startu željeli ići samostalno u natječaj za koncesiju nad Porto Barošem, no tada je predložio sadašnjim partnerima da udruže snage te će tako ustvari ACI upravljati morskim dijelom, a Gitone kopnenim dijelom buduće marine.


Irena Peršić Živadinov je istaknula kako će ovaj projekt doprnijeti razvoju regije koja nikad nije bila destinacija masovnog turizma.


– Zadnjih desetak godina rastao je promet u predsezoni, a raste i potražnja za visokom kategorijom ponude, za što je trebalo napraviti preduvjete i ova investicija će doprinijeti ukupnoj kvaliteti destinacije, istaknula je direktorica županijske TZ.