NEZADOVOLJNI UVJETIMA RADA

FOTO Prosvjed mladih liječnika u Zagrebu: Školovali smo se da bismo pomagali ljudima, a ne da im posvetimo 2,5 minute vremena

P. N., Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Prosvjed je organizirala Inicijativa mladih liječnika, a njezin predstavnik Marin Smilović poručuje da je cijeli sustav zastario, edukacija specijalizanata neadekvatna te su prisiljeni na prekovremeni rad i  "robovlasničke ugovore".ZAGREB – U pet minuta do podne u subotu je počeo prosvjed mladih liječnika ispred Ministarstva zdravstva na Ksaveru sa zahtjevom za reformama zdravstvenog sustava, specijalizacija i koeficijenata, a traže i mogućnost pregovaranja o svojim radničkim pravima.


Prosvjed je organizirala Inicijativa mladih liječnika, a njezin predstavnik Marin Smilović poručuje da je cijeli sustav zastario, edukacija specijalizanata neadekvatna te su prisiljeni na prekovremeni rad i  “robovlasničke ugovore”.


“Potaknuti višegodišnjem nezadovoljstvom liječnika, želimo reformu zdravstvenog sustava, pregovarati o svojim prava, reformu koeficijenata i sustava specijalizacije”, poručio je Smilović.


Foto galerija: Prosvjed mladih liječnika u Zagrebu Foto: Davor Kovačević
“Želimo djela, a ne riječi. I to već danas. Ne želimo da dođe do toga da nas nema tko liječiti. Školovali smo se da bismo pomagali ljudima, to nam je cilj. Naš pacijent treba biti u fokusu našeg posla, ne da mu posvetimo 2,5 minute vremena”, rečeno je na prosvjedu.


Na prosvjed “Izliječimo zdravstvo zajedno” došli su liječnici iz većine županija i zagrebačkih bolnica, kao i predstavnici većine liječničkih udruga, uključujući vodstvo Komore, liječničkog sindikata, udruga bolničkih i obiteljskih liječnika,  kao i udruga za promicanje prava pacijenata i pravnika u zdravstvu, te Studentskog zbora medicinskih fakulteta u Zagrebu i Rijeci.


Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić rekao je da liječnici opravdano iskazuju nezadovoljstvo zbog neorganiziranosti i lošeg upravljanja sustavom, te poručio da dijalog nema alternative.


Sindikat: Apel mladosti koja želi ostati raditi u Hrvatskoj


Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović-Čaić istaknula je da taj skup nije protiv vlade već apel da se počnu rješavati nagomilani problemi u zdravstvu. “To je apel mladosti koja želi ostati raditi u Hrvatskoj”, poručila je.


Hrvatska liječnička komora (HLK) navodi da mladi liječnici godišnje odrađuju skoro 500 prekovremenih sati, a muči ih i njihov položaj u sustavu kao i neodgovarajuće plaće. Upozoravaju i da 11 posto specijalizanata planira u iduće tri godine otići iz Hrvatske.


U Ministarstvu zdravstva u četvrtak su pozvali Inicijativu mladih liječnika na sastanak 3. listopada.


Ministar Beroš istaknuo je nelogičnost da je prvo najavljen prosvjed, a zatim je Inicijativa tek ovoga tjedna zatražila i razgovore u Ministarstvu o svojim zahtjevima.


Organizaciju prosvjeda u takvim okolnostima pripisao je “ishitrenosti mladih liječnika i njihovoj želji da ih se čuje”.


 


 


 


Odgovorni pozvani da ne tjeraju mlade ljude iz Hrvatske


 


Tomislav Franić iz HUBOL-a upozorio je da hrvatski zdravstveni sustav posljednjih 30 godina propada pod svim vladama dok je Magdalena Šobar iz Inicijative mladih liječnika poručila da im je dosta povjerenstva i radnih skupina koje već više od 30 godina rade na reformama.


 


Mirjana Livojević iz Inicijative upozorila je da mladi liječnici nakon 24-satnog dežurstva moraju odrađivati smjene jer nema nikoga drugoga. Upozorila je i da se na specijalizaciju čeka godinama, a onda željenu specijalizaciju ne dobivaju oni bez političke podrške.


“Ubijamo se od posla i radimo k’o konji, a nagrađeni smo time da oni koji manje rade, a imaju odgovarajuće članske iskaznice i dižu ručice, dobivaju vodeće pozicije i upravljaju nama, našim resursima i našim radom”, istaknula je Livojević.


Fran Stjepan Naranča iz Zavoda za hitnu medicinu upozorio je na manjak opreme i timova te je zatražio donošenje zakona o hitnoj medicini. Osvrnuo se i na uvrede koje su doživjeli od članova Vlade za koje je rekao da su s podsmijehom govorili o stresnosti njihova posla i uspoređivali njihove plaće s onima kontrolora leta.


Prosvjednici su pred kraj okupljanja dobili poziv na sastanak s ministrom zdravstva Vilijem Berošom. Predstavnici inicijative su nakon sastanka izjavili da je razgovor bio konstruktivan te da su dobili prijedlog reforme koju će proučiti do 3. listopada kad će se ponovno sastati s Berošem.


Ministarstvo: Niz zahtjeva već se rješava 


U Ministarstvu ističu da se niz zahtjeva s prosvjeda već rješava – postavljeni su temelji zdravstvene reforme – prijedlozima izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju koji uskoro kreću u javnu raspravu.


U tijeku je rješavanje pitanja reprezentativnosti liječničkog sindikata u kolektivnom pregovaranju o uvjetima rada i plaća, kao i rješavanje pitanja koja se odnose na Uredbu o koeficijentima te pitanja vezanih uz plaćanje prekovremenih sati.


Podsjećaju i da je Vlada riješila sve zaostatke u isplatama dodataka na prekovremene sate akumulirane od 2013.  za što je osigurano 758 milijuna kuna, kao i isplatila razlike u plaći uslijed porasta osnovice za šest posto u iznosu od 194 milijuna kuna.


Navode kako se od 2016. kontinuirano povećavaju plaće liječnicima i zdravstvenom osoblju, dosad više od 40 posto za što su izdvojene tri milijarde kuna. U posljednje četiri godine zaposleno je dodatno 1888 liječnika, među kojima prošle godine njih 344.