Neuspjeli pregovori

FOTO Novi prosvjed dostavljača Wolta, evo što traže od Uprave: “Prisiljeni smo na ove akcije”

Siniša Pavić

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Iz Uprave Wolta tvrde da Wolt ne može kršiti radnička prava, jer nije poslodavacDostavljači Wolta došli su danas pred zgradu u kojoj stoluje uprava Wolta i ponovno prosvjedovali. Prvi prosvjed dogodio se na Valentinovo, do drugog je došlo jer, kako kažu, ništa od njihovih zahtjeva nije uvaženo i jer ih je Uprava krenula diskreditirati.


Onomad su među ostalim tražili mogućnost rada preko vlastitog obrta, povišenje naknade za dostavu, regulaciju rada stranih državljana, veća prava dostavljačima, kvalitetno osiguranje dostavljača…


Foto galerija: Prosvjed dostavljača Wolta Foto: Davor Kovačević


Sada rezolutno traže porast cijene rada za minimalno 30 posto, traže da im se omogući rad putem obrta te traže ukidanje agregatora preko kojih ih Wolt angažira.
Traže i izmjene Zakona o radu (ZOR) – za kojeg ne dvoje da je kriminalan – u segmentu rada na digitalnim platformama i Zakon o suzbijanju neprijavljenog rada. Zbog toga će 10. ožujka u veliki prosvjed u kojem će, očekuju se, sudjelovati i dostavljači drugih platformi..


Žešći i konkretniji


Prosvjednika u Woltovim jaknama bilo je ovaj put nešto manje nego prošli, ali su bili žešći, konkretniji kiši i zimi usprkos. Vikalo se “Uprava odlazi”, na transparentima jasno pisalo “Re:Wolt”.– Prisiljeni smo na ove akcije nakon propalih razgovora s obzirom na to da je Uprava Wolta išla na opciju da nas diskreditira kao predstavnike dostavljača. Pregovora više nema – poručio je predstavnik radnika Silvio Šimić.


Novo Zakon o radu, onaj dio koji regulira dostabljački rad, već je u primjeni, a to znači i to da dostavljači plaćaju sami sve doprinose taman da je, kako rekoše, svaki dostavljač koji je krenuo s poslom 1. ožujka u startu u minusu 130 eura.


Podsjetio je Šimić da su radnici treći entitet, nakon agregata i tvrtke, kazao da je bilo jako puno pritiska, zaključio da su radnici očito ušli u prostor nečijih interesa. Stoga se, kako reče, više nema što pregovarati.


Šušnjar: “Nismo spremni to napraviti”


Radnicima i medijima obratio se i predstavnik Wolta generalni direktor Marin Šušnjar. Sukus njegova obraćanja, kojeg su radnici često prekidali zvižducima i glasnim negodovanjem, jest da je sve sukladno zakonu.


Jer, kako reče višekratno, Wolt nije poslodavac već platforma na kojoj se obnaša rad, a poslodavac su firme partneri odnosno agregatori.– Čije su ovo jakne koje mi nosimo!? – reagirali su na to burno prosvjednici pokazujući ono Wolt što im na jaknama piše.


Na novinarski upit je li Uprava spremna momentalno povećati naknadu rad za 30 posto kako to traže dostavljači, Šušnjar je kazao: “Ne, nismo spremni to napraviti s obzirom da bi to ugrozilo kompletno poslovanje naše firme i jednostavno nije održivo.”


Uz prosvjednike i riječju i pojavom čelnica Radničke front Katarina Peović, sindikalist Mario Ivaković. Samo pojavom zastupnici Urša Raukar Gamulin i Siniša Hajdaš Dončić.


Agregatori kao moderni robovlasnici


– Ti agregatori, posrednici, su kao moderni robovlasnici. Jasno nam je da je riječ o prikrivenom zapošljavanju. Radnici traže dizanje cijene rada.


Tražimo ukidanje agregatora. Ili mogu raditi direktno za Wolt ili putem svojih obrta. Ovako dalje ne može. Wolt im to može omogućiti bez problema.


Milijune dolara profita imaju – poručila je Peović koja je za nastalu situaciju ponajprije odgovornim prozvala Vladu i premijera kao autore zakona.Mario Iveković, predsjednik Novog sindikata poručio je prosvjednicima: “Morate se založiti da zaštitite svoja prava. To da ćete pregovarati s agregatorima je sprdnja jer ne određuju agregatori cijenu rada.”


Wolt: Ne možemo kršiti radnička prava, jer nismo poslodavac


Na sve su reagirali Woltovi predstavnici opetovavši, poput Lucije Grubišić, da Wolt ne može kršiti radnička prava, jer nije poslodavac.


Poslodavac je, ponovila je ona, agregatori. Na konkretan upit s koliko agregatora Wolt surađuje, odgovor je bio da se radi o poslovnoj tajni.Zato je Grubišić oponirala tvrdnji Katarine Peović da nigdje u svijetu nema situacije gdje 80 posto radnika radi preko agregatora, da niti jedna država u Europi to nema. Grubišić tvrdi posve suprotno, da agregatore u Europi imaju svi.


U konačnici teško da će biti novog kruga razgovora između Uprave i dostavljača.


“Mi pred sobom imamo zid. 10. ožujka idemo na Trg bana Josipa Jelačića”, rekli su predstavnici dostavljača. Uz njih će, najvaljuje se, u prosvjed i taksisti, a očekuju se i dostavljači s drugih platformi.


S Trga bana Jelačića planiraju put zgrade Vlade. Sva se čini da “uprava odlazi” neće biti jedino što će izvikivati i tražiti.Foto Davor Kovačević