SPORA OBNOVA

FOTO Nešto se ipak gradi: Pogledajte Zagreb tri godine nakon potresa

Portal Novi list

Foto Davor Kovačević

Foto Davor KovačevićZagreb i šire zagrebačko područje pogodio je prije tri godine u 6 sati i 24 minute snažan potres magnitude 5.5 prema Richteru, izazvavši velike štete na brojnim građevinama, dok su uznemireni stanovnici u to nedjeljno prohladno jutro izašli na ulice u strahu od novih podrhtavanja tla.


Foto galerija: Zagreb, tri godine nakon potresa Foto: Josip Mišković


Zadobivenim ozljedama podlegla je 15-godišnja djevojčica, a ozlijeđeno je 27-ero ljudi. U potresu je oštećeno 25.000 objekata, uključujući obiteljske kuće, zgrade, škole, crkve, bolnice, muzeje, zgrade sudova, Vlade i Sabora, pri čemu je šteta procijenjena na čak 86,4 milijarde kuna.


Iako je opće poznato da je obnova spora, a katkad i nedostižna, kao i da su kritike spram vlasti u tom dijelu apsolutno opravdane, fotografije našeg Davora Kovačevića pokazuju da su neka gradilišta u metropoli otvorena.
Nešto se ipak gradi, a što pogledajte na fotografijama.Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu provodi obnovu na tri svoje lokacije stradale u potresu prije tri godine, čija je dinamika obnove različita, a konačno rješenje vide o izgradnji novih prostora na Horvatovcu.


PMF obnavlja zgrade na Rooseveltovom trgu 6, na Marulićevom trgu 9a i na Marulićevom trgu 20, dok obnovu zgrade na Marulićevom trgu broj 19, koji dijelom koristi i PMF,  vodi Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, priopćeno je u srijedu.


Radovi na zgradi u kojoj je smješten Geografski odsjek u punom su opsegu, a završetak radova planiran je za lipanj 2023. Očekuje se da će redovita nastava Geografskog odsjeka u obnovljenim prostorima započeti sa zimskim semestrom 2023./2024. godine, kaže se.


Planirano je da radovi na obnovi zgrade Biološkog odsjeka na Rooseveltovom trgu 6 završe u 18 mjeseci, te bi se djelatnici i studenti mogli vratiti u novi prostor akademske godine 2024/2025.


Projekti obnove na Marulićevom trgu 9a i na Marulićevom trgu 20 kasne s obnovom iako je natječaj za izradu projektno-tehničke dokumentacije raspisan u lipnju 2021. godine, ali ni jedna od pristiglih ponuda nije bila prihvatljiva, pa je postupak poništen, kaže se u priopćenju.