NE ODRIČU SE ZARADE

Farmaceutske kompanije odbijaju ukidanje patenta: “Cjepivo smo razvijali više od desetljeća”

Hina

Reuters

Reuters

BioNTech navodi da je razvijao više od desetljeće postupak proizvodnje cjepiva te da njegovo repliciranje zahtijeva, između ostalog, iskusno osoblje i pažljiv transfer tehnologije. CureVac, druga njemačka kompanija koja planira predstaviti rezultate testiranja svog mRNA cjepiva ovoga mjeseca, poručila je da patenti nisu krivi za nedovoljno brzu opskrbu.ŽENEVA/FRANKFURT – Farmaceutske kompanije poručile su u četvrtak da bi podrška američkog predsjednika ukidanju patenta na cjepiva protiv covida-19 mogla poremetiti krhki opskrbni lanac te da bi, umjesto toga, bogate zemlje trebale velikodušnije podijeliti cjepiva sa zemljama u razvoju.


Joe Biden je u srijedu podržao ukidanje patenata na cjepiva protiv covida-19, što je izazvalo bijes farmaceutskih kompanija.


Ako Svjetska trgovinska organizacija (WTO) prihvati taj prijedlog pojavili bi se novi proizvođači bez potrebnog znanja i nadzora izumitelja da istisnu pouzdane dobavljače, poručila je priopćenjem Međunarodna federacija farmaceutskih proizvođača i udruženja (IFPMA).
“Čuo sam da su mnogi (proizvođači cjepiva) govorili da su ‘naši resursi rastegnuti, a naši tehničari iscrpljeni'”, kazao je za Reuters generalni direktor IFPMA-e Thomas Cueni.


Upozorio je na mogući kaos ako se dopusti “neprikladnim tvrtkama” da budu uključene.


Tvrtke koje su razvile cjepivo također su kritizirale Bidenovu izjavu.


“Patenti nisu ograničavajući čimbenik za proizvodnju ili opskrbu našim cjepivom. Oni ne bi povećali globalnu proizvodnju i opskrbu dozama cjepiva u kratkom i srednjem roku”, poručio je njemački BioNTech, koji je zajedno s Pfizerom proizveo cjepivo, a planira dostaviti do 3 milijarde doza cjepiva ove godine.


Njemačka protiv prijedloga

BERLIN – Njemačka je u četvrtak odbacila američki prijedlog da se farmaceutske tvrtke odreknu patenata za cjepiva protiv covida-19, smatrajući da proizvodnju ne ograničavaju prava intelektualnog vlasništva nego da je potrebno povećati kapacitete i osigurati kvalitetu.


Američki predsjednik Joe Biden izrazio je u srijedu potporu prijedlogu da se farmaceutske tvrtke odreknu prava na patente što je radikalan zaokret u američkoj politici, a njegova glavna pregovaračica za trgovinu Katherine Tai odmah je podržala pregovore u okviru WTO-a.


Njemačka vlada podržava cilj da se osigura cjepiva protiv covida-19 za cijeli svijet, rekla je glasnogovornica vlade, dodajući međutim da su glavni čimbenici u proizvodnji cjepiva proizvodni kapaciteti i standardi kvalitete, a ne patenti.


“Zaštita intelektualnog vlasništva izvor je inovacija i mora to i ostati u budućnosti”, poručila je


Dodala je da Njemačka podržava inicijativu COVAX, u cilju da što je moguće više ljudi u svijetu dobije cjepivo, napominjući da se pregovori u WTO-u nastavljaju.


WTO je u travnju objavio da se od 700 milijuna doza cjepiva podijeljenih u svijetu samo 0,2 posto odnosi na zemlje s niskim prihodima.


Europska unija spremna je razgovarati o prijedlogu da se tvrtke odreknu prava na intelektualno vlasništvo za cjepiva protiv covida-19, kazala je u četvrtak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, dok se farmaceutske tvrtke tome protive.

BioNTech navodi da je razvijao više od desetljeće postupak proizvodnje cjepiva te da njegovo repliciranje zahtijeva, između ostalog, iskusno osoblje i pažljiv transfer tehnologije.


CureVac, druga njemačka kompanija koja planira predstaviti rezultate testiranja svog mRNA cjepiva ovoga mjeseca, poručila je da patenti nisu krivi za nedovoljno brzu opskrbu.


“Budući da se mRNA tehnologija pojavila kao ključna tehnologija u borbi protiv covida-19, svijetu su sada potrebne iste sirovine u nedokučivim količinama. Najveći je problem kako to koordinirati”, rekla je glasnogovornica kompanije.


Direktor IFPMA-e Cueni navodi da su prepreka dostavi cjepiva trgovinske barijere, pogotovo američki Zakon o obrambenoj proizvodnji (DPA).


Riječ je o zakonu po kojemu se daje prioritet nabavama povezanima s obrambenom sferom, ali se često primjenjuje u krizama, poput prirodnih katastrofa.


Cueni smatra da bi bogate zemlje trebale donirati cjepiva zemljama u razvoju, umjesto cijepljenja mladih i zdravih u vlastitim zemljama.


Moderna je pak istaknula da ukidanje prava na intelektualno vlasništvo neće pomoći povećanju proizvodnje njenog cjepiva u 2021. i 2022.


Prošle je godine ta američka farmaceutska kompanija kazala da neće provoditi svoje pravo na intelektualno vlasništvo.


Talijanska ReiTherra, čije je eksperimentalno cjepivo u posljednjoj fazi testiranja, također je bila kritična prema ukidanju patenta.


“Postoji znanje koji vlasnik mora prenijeti”, rekao je direktor ReiThere za tehnologiju Stefano Colloca.


Za razliku od farmaceutskih kompanija, savez GAVI, koji s WHO-om vodi program raspodjele cjepiva COVAX, pozdravio je Bidenovu podršku ukidanju patenta.