Poruka zapovjednika

Evakuacija iz Azovstala: 53 ranjenika odvezeno u bolnicu, 211 branitelja bit će razmijenjeno

Portal Novi list

Foto Dmitro Kozatsky

Foto Dmitro Kozatsky

Iz Azovstala je ukupno evakuirano više od 260 branitelja. Najteže ranjeni, njih 53, odvezeni su u bolnicu u Novoazovsku, gradu pod ruskom okupacijom. Ostatak evakuiranih bit će razmijenjen za ruske ratne zarobljenike.Dogovorena je evakuacija dijela branitelja iz Azovstala. Ukupno 53 najteže ranjenih evakuirano je u bolnicu u Novoazovsku, koji se nalazi pod ruskom okupacijom. Još 211 branitelja Azovstala evakuirano je u Elenivku, također ukrajinski grad pod ruskom okupacijom.


Zamjenica ministra obrane Ukrajine Hana Malijar objavila je da će tih 211 branitelja biti razmijenjeno za ruske ratne zarobljenike.Ostatak garnizona u Azovstalu nastavlja borbu. Oni se već tjednima  nalaze u potpunom okruženju ruskih snaga, stisnuti na područje ove čeličane u Mariupolju.Opsada Mariupolja traje već 82 dana, već sad gotovo poput opsade Vukovara, koja je potrajala 87 dana.


Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij potvrdio je da je u tijeku evakuacija ranjenih ukrajinskih vojnika iz čeličane Azovstal, a više od 260 boraca prevezeno je iz tvornice.


“Nadamo se da ćemo uspjeti spasiti živote naših momaka”, rekao je ukrajinski predsjednik o evakuaciji.Zahvalio je na naporima ukrajinske vojske, obavještajaca, pregovarača, kao i Međunarodnog odbora Crvenog križa i UN-a.


“Ukrajina treba svoje heroje žive. Tim principom se vodimo. Operaciju za spas naših momaka u Azovstalu pokrenule su naša vojska i obavještajne službe.


Nastavljamo posao da naše momke dovedemo kući. Ovaj posao je delikatan i zahtijeva još vremena”, izjavio je Zelenskij.


Azov je objavio video izjavu zapovjednika njihovog bataljuna u Azovstalu i komandanta obrane čeličane, Denisa Prokopenka.“Branitelji Mariupolja izvršili su zapovijed, unatoč svim poteškoćama, privukli nadmoćne snage neprijatelja na 82 dana i omogućili ukrajinskoj vojsci da se pregrupira, osposobi više ljudstva i primi veliki broj naoružanja iz partnerskih zemalja.


Nijedno oružje neće raditi bez profesionalnih vojnika, što ih čini najvrjednijim elementom vojske.


Kako bi spasili živote, cijeli garnizon Mariupolj provodi odobrenu odluku Vrhovnog vojnog zapovjedništva i nada se potpori ukrajinskog naroda”, poručio je Prokopenko.Dodao je: “Glavno je shvatiti sve rizike, postoji li plan B, jeste li u potpunosti predani tom planu koji mora omogućiti ispunjavanje dodijeljenih zadaća i sačuvati živote i zdravlje osoblja?


Ovo je najviša razina nadzora nad postrojbama. Tim više kada vašu odluku potvrdi najviše vojno zapovjedništvo”.


Prokopenko nije precizirao kakvu akciju poduzimaju branitelji.


Zapovjednik Azova objavio je ovaj video nekoliko sati nakon što je Rusija objavila da je pristala evakuirati teško ranjene i životno ugrožene branitelje Azovstala u bolnicu u gradu Novoazovsku, koji je pod ruskom okupacijom.


“Postignut je dogovor o uklanjanju ranjenika”, navodi se u priopćenju ruskog ministarstva obrane, prenosi Reuters.Rusko ministarstvo obrane dodalo je: “Otvoren je humanitarni koridor kojim se ranjeni ukrajinski vojnici odvoze u medicinsku ustanovu u Novoazovsku”.Desetak autobusa u kojem su ukrajinski vojnici koji su se nalazili u čeličani Azovstalj napustilo je u ponedjeljak to postrojenje, objavio je Reuters.


 


 


Navodno se još oko 600 vojnika nalazi unutar Azovstalja, čeličane u Mariupolju.


Bitka za Azovstal u razrušenom Mariupolju postala je simbol ukrajinskog otpora, tijekom gotovo tromjesečne ruske invazije.Većina civila koji su potražili sklonište u ovoj ogromnoj čeličani, izgrađenoj još u sovjetsko doba, evakuirani su ranije ovog mjeseca.Ukrajinske procjene govore o desecima tisuća civila poginulih tijekom višemjesečne opsade obalnog grad Mariupolja, koji su ruske snage svakodnevno bombardirale s kopna, mora i iz zraka.


Ruska vojska u potpunosti je uništila grad, u kojem je prije rata živjelo 400.000 ljudi.


Posljednji branitelji, uključujući mnoge ranjene, tjednima su se držali u bunkerima ispod Azovstala, jedne od najvećih metalurških tvornica u Europi.Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hana Maljar ranije je na ukrajinskoj televiziji poručila: “Svaka informacija može naštetiti procesima koji se odvijaju… S obzirom da je proces u tijeku, ne možemo reći što se trenutno događa”.


Ukrajinski novinari iznijeli su informaciju kako se očekuje da će se ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij večeras obratiti javnosti o posljednjim događanjima u Azovstalu.