Dr. Goranka Petrović

Epidemiologinja: Sumnja su da su dvije osobe pozitivne na omikron, zarazile su se u Hrvatskoj

P. N.

Foto HRT

Foto HRT

Petrović je naglasila kako se radi se o hrvatskim građanima, koji nisu boravili u Južnoj Africi, a bili su na sastanku gdje je bilo i inozemnih gostiju.U svijetu se pozorno prati širenje omikron-varijante koronavirusa, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo potvrdio je prvi slučaj i u Hrvatskoj.


O tome je u Dnevniku HRT-a govorila epidemiologinja dr. Goranka Petrović iz HZJZ-a  naglasila je kako su jutros zaprimljeni uzorci dvoje oboljelih, koji su već biti potvrđeni PCR testom da su pozitivni na COVID-19, te je napravljen tzv. screening PCR na omikron-varijantu.


– Upravo smo dobili rezultate, te je potvrđena visoka sumnja na omikron-varijantu, što znači da se treba sekvencirati i ti nalazi bi trebali biti gotovi u ponedjeljak, poručila je Petrović.
Kontakti tih oboljelih osoba moraju ići u karantenu u trajanju od četrnaest dana i zadnji dan karantene trebaju se testirati.


Osobe za koje se pokazala visoka sumnja na omikron-varijantu epidemiološki su povezani, međutim, izvor zaraze još se ne može jasno detektirati, te se moraju poduzeti detaljnija epidemiološka istraživanja kako bi utvrdili od kuda je došao taj novi soj virusa.


Petrović je naglasila kako se radi se o hrvatskim građanima, koji nisu boravili u Južnoj Africi, a bili su na sastanku gdje je bilo i inozemnih gostiju.


– Znači, to su osobe koje su bile u Hrvatskoj, poručila je.


Istaknula je kako ovo nije nikakvo iznenađenje s obzirom ma situaciju u svijetu, nego je to i očekivano. Petrović je ponovila kako se svi građani trebaju pridržavati propisanih epidemioloških mjera, te je pozvala na cijepljenje.


Poručila je kako nema mjesta panici, ali je pozvala na oprez.