Transverzalni mijelitis

EMA dodala rijetku upalu leđne moždine nuspojavama AstraZenecinog cjepiva

Hina

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

EMA-in odbor za sigurnost je također ponovio svoju preporuku da se slično upozorenje primijeni i na cjepivo Johnson&JohnsonaStručnjaci Europske medicinske agencije (EMA) predložili su u petak da se mogućim nuspojavama AstraZenecinog cjepiva protiv koronavirusa pridoda rijetka upala leđne moždine, transverzalni mijelitis.


Cjepivo je naišlo na nekoliko prepreka, uključujući zastoj u proizvodnji i istrage regulatora uslijed rijetkih slučajeva ozbiljnih nuspojava poput zgrušavanja krvi, što je dovelo do toga da nekoliko zemalja ograniči ili obustavi njegovu primjenu.


EMA-in odbor za sigurnost je također ponovio svoju preporuku da se slično upozorenje primijeni i na cjepivo Johnson&Johnsona.
Transverzalni mijelitis je upala jedne ili obje strane leđne moždine i može izazvati slabost u rukama ili nogama, osjetilne simptome, poteškoće s mjehurom ili probavne smetnje.


Odbor je pregledavši podatke zaključio da je moguće da postoji uzročna veza između tih cjepiva i transverzalnog mijelitisa.


Međutim, dodao je da odnos između koristi i rizika obaju cjepiva ostaje nepromijenjen.


Regulatorna agencija nije pružila nikakve informacije o prijavljenom broju takvih slučajeva nakon cijepljenja, no navela je da je informacijama o cjepivu dodan transverzalni mijelitis kao štetna reakcija nepoznate učestalosti.


Izvješća o ozbiljnim bolestima živčanog sustava su također bila u središtu obustave istraživanja u ranim fazama razvoja cjepiva AstraZenece i Johnson&Johnsona koja se temelje na sličnoj tehnologiji.


Agencija je također predložila ažuriranje informacija o AstraZenecinom cjepivu u vezi sa zgrušavanjem krvi nakon prve doze kako bi se vidjelo da je manje takvih nuspojava zabilježeno nakon druge doze.


Od 1809 slučajeva krvnih ugrušaka s niskim brojem krvnih pločica zabilježenih u svijetu, 1643 su prijavljena nakon prve doze, a 166 nakon druge.